• Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez user 2 września 2010, 00:41
Witam,
Zamierzam kupić stacje, głównie laptopy oraz konsole. Prosiłbym o pomoc w wyborze.
W tym przedziale cenowym znałazlem3 stacje.
ACHI IR-PRO SC dark infrared
Jovy re-7500
zestaw reeco :
REECO RA-250e
+REECO IR-550
niestety z podgrzewaczem REECO RE-PH-A3 kosztuje ponad 15 000zl
Co jest lepsze powietrze czy infra, achi ma 2 warianty w porównywalnej cenie.
Proszę moderatora o nie usuwanie tego tematu przez 3 dni dziękuję.
Czekam na opinie, negatywne również wskazane oraz propozycje innych modeli.
pozdrawiam

Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez Google Adsense [BOT] 2 września 2010, 00:41

#2 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys 

przez mdcs 2 września 2010, 20:15
IR zdecydowanie lepsze od HA. Nie topi złącz, jest bezpieczniejsza dla komponentów. Trudniejsza w kontroli ale dobre sterowniki sobie świetnie radzą.
w RE7500 dolny podgrzewacz jest nieco za mały do robienia MB z laptopów i konsol.

#3 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez user 6 września 2010, 22:39
Czy ktoś może powiedzieć coś na temat stacji
chodzi mi o ten model:
[url]http://sklep.cseie.com.pl/p/359/6022/quick_2035_stacja_bga_-_2x_ir_preheater_rework_system-systemy_bga-narzędzia_elektronarzędzia_bhp.html[/url]

Stacja ma służyć do wymiany bga w laptopach oraz konsolach. Jeżeli ktoś ma inne propozycje, również czekam na propozycje.
Pozdrawiam.

#4 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez Maxur 6 września 2010, 23:02
Uzywam jovy, mozna lutowac co tylko sie podoba jedyny problem polega na tym ze wygina plyty i bez odpowiedniego " dodatkowego " sprzetu ciezko robi sie plyty o skomplikowanych ksztaltach. Problem ustepuje gdy uzywam sie stolu XY, dwa dolne supporty " dlugie sztangi " oraz conajmniej 4 male supporty. Mialem tez okazje pracowac na dark IR i powiem szczerze ze jak za taka cene jestem naprawde zdumiony, bardzo dobry system mocowac do tego ogromny bottom heater i tak samo dobry top heater i to wszystko mozna kupic za mniejsze pieniadze jak Jovy.

#5 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez ielektro 7 września 2010, 07:35
Ja polecam ACHI IR-PRO SC, używałem wcześniej Ha i podgrzewacza ir i komfort pracy jest nieporównywalnie lepszy. Stacja Achi jest dobrze przemyślana, posiada duży podgrzewacz, możliwość profilowania( do 10 profili). Moim zdaniem dużym plusem jest budowa modułowa, w razie draki można łatwo naprawić. W stacji masz też mądry system mocowania płyty.

#6 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez delp 7 września 2010, 11:41
Widzę że jesteś posiadaczem tej stacji ARCHI czy możesz mi powiedzieć, czy nie ma problemu z wyginaniem się płyty ?
Jak jest z mocowaniem płyty ? Czy mógłbyś podesłać mi jakieś zdjęcie tej stacji, będę wdzięczny bo te co znalazłem są małe i nie widać dokładnie tej stacji. Dziękuje. Pozdrawiam.

#7 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez katar83 7 września 2010, 11:55
Nie rozumiem czemu uzytkownicy martwia sie o wyginanie sie plyt kupujac maszyne bga za pare tysiecy :)
Oczywistym jest ze w tym przedziale nic nie znajdziemy idealnego i kazda maszyna bedzie miala swoje wady i zalety.
W jovy mozna spokojnie za naprawde male pieniadze rozbudowac dolny heater robiac naprawde swietna maszyne i jesli robi sie na co dzien skomplikowane laptopy i naprawy bga to rozbudowa o dodatkowe heatery to pestka bo to tylko podlaczenie paru kabli i zrobienie jakiegos statywu. Pewnie tak samo jest w innych stacjach.
Pozatym uwazam ze HA nie ma zadnych plusow nad IR z wyjatkiem ceny :)

#8 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez ielektro 7 września 2010, 12:05
Tak, zgodze się iz można rozbudować, jednak nie wydaje mi sie iż ktoś kto wydaje pare k na stację będzie chciał jeszcze dokładać kolejne zł na jakieś przeróbki które dodatkowo mogą go pozbawić gwarancji.

#9 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez katar83 7 września 2010, 14:07
Akurat w przypadku jovy nie ma problemow z gwarancja bo samej stacji sie w zasadzie nie zmienia tylko dodaje dodatkowe elementy ktore bez problemu mozna pozniej usunac. Zreszta jak sie juz wie co jest w srodku to nawet najgorsza naprawa to nie problem i wszystkie czesci sa dostepne.

#10 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez user 7 września 2010, 15:19
Mi stacja potrzebna jest na FV, to lekka przesada płacić tyle za sprzęt, a później go przerabiać.
Achi w Polsce jest zbyt droga ok 8500zł, w porównaniu do tego za ile można ja sprowadzić.
Proszę o opinie na temat tego quicka.

#11 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys 

przez Usunięty Użytkownik 1038 8 września 2010, 06:38
Quick - bezpośredni importer firma 'Biall" http://www.biall.com.pl
"Ręczniaki" mają rewelacyjne - godne polecenia. W porównaniu z stacjami "PT" czy "AOYUE" są ciche (pompa na bez szczotkowym silniku") z wysoką wydajnością (100-120 L/min). Maszynę BGA miałem przyjemność testować i nie kryję, że czekam na dostawę 2035.

Co podobało mi się:

1.Dobrze pomyślany statyw (możliwość płynnego ruchu w osi X i Y) co umożliwia pracę nad płytą bez demontowania jej z statywu.
2.25 kg wagi powoduje, że stacja jest stabilna - jest to też jej wadą, gdyż nie można jezj podzielić - wykonana jako monolit
3.3-krotnie większy podgrzewacz w porównaniu z Jovy (1600W)
4.Wysoka dokładność pomiaru temperatury - choć oprogramowanie mogli by ulepszyć.
5.Duży zakres montażu płyt (420mm x 500 mm)

Wady:

1.Brak możliwości dokupienia modułu optyki.
2.Mam swoje "ale" do oprogramowania - ale to już subiektywne odczucia
3.Monolitowe wykonanie.
4.Podgrzewacz w kształcie kwadratu (260mm x 260mm)

Podobne maszyny:

Ersa 550; Jovy RE750

Na pewno w takim zakresie cenowym (10700 zł netto na dzień dzisiejszy) Quck BGA2035 jest lepszym zakupem niż Jovy RE750 (choćby ze względu na to, że nie trzeba przerabiać podgrzewacza) a zasada działania jest taka sama. Jak chcesz zapłacić o 1000 zł taniej kup bliźniaczą maszynę Quick BGAI760B (9700 netto na dzień dzisiejszy). Różni się tylko tylną ścianką - i te mają w tym momencie na stanie (wiadomość z wczoraj) Na 2035 trzeba poczekać ok miesiąca.

#12 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez kamil198405 24 grudnia 2010, 13:20
Czy Kolega Tumpio dostał już tego Quicka?. Byłem ostatnio zobaczyć na żywo achi ir pro ale nie jestem przekonany do niej i właśnie znalazłem na stronie bialla quick i760b tylko boję się że przy niektórych układach płyta może "zwisać" poza podgrzewaczem

#13 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez kamilj 24 grudnia 2010, 14:48
Jako użytkownik ACHI mogę ją polecić z czystym sumieniem. Zrobisz kilka płyt i wyczujesz stację, potem to już idzie jak po maśle.

Duży dolny heater i też nie mały górny, robią z tej stacji urządzenie o szerokim zastosowaniu (laptopy, konsole).

Wykonanie na prawdę solidne, nic nie lata, nie skrzypi ani nic z tych rzeczy, wszystko dobrze trzyma się kupy.

Możliwość zapamiętania do 10 profili, ale osobiście i tak używam na co dzień nie więcej niż 3 (wylut, wlut, reflow).

Jedyne do czego można się przyczepić, to niestandardowe mocowanie termopary, ale to nie jest problem, wystarczy prosta przeróbka.

#14 Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez kamil198405 24 grudnia 2010, 16:09
Co do Achi:
1. Brak znaku CE - nie mogę posadzić przy niej pracownika, bo jak trafię na upierdliwego gościa może mnie podać do sądu pracy z powodu warunków które mu zapewniłem
2. Za tą cenę oczekiwał bym czegoś więcej niż programowalna górna grzałka z komputera a dół tylko z programatora ręcznie. Pomiar dolnej temperatury odbywa się z grzałki a nie z powierzchni płyty głównej
3. Nawiercane aluminiowe mocowania uchwytów pcb wyrobią sie bardzo szybko
Dlatego mój wybór pada na Quick'a tylko obawiam się tego iż będzie wystawać mi płyta z podgrzewacza i niestety dlatego wstrzymuję się jeszcze z zamówieniem i szukam kogoś kto ma tą stację i pracuje na niej

Re: Jaka stacja najlepsze w cenie do 10 tys

przez Google Adsense [BOT] 24 grudnia 2010, 16:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).