• Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez piopip 13 kwietnia 2012, 16:32
Witam.
Mam prośbę do doświadczonych użytkowników forum ELVIKOM.
Jakie karty diagnostyczne do testowania laptopów.
Chodzi mi o karty post, ddr, i socket.
Widziałem, że były zamówienia zbiorowe.
Może ktoś się orientuje czy są przewidziane w najbliższym czasie.
Pozdrawiam

Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez Google Adsense [BOT] 13 kwietnia 2012, 16:32

#2 Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez demeo 13 kwietnia 2012, 23:05
Temat już wielokrotnie wałkowany, poszukaj w archiwum. Karty możesz samodzielnie zakupić na znanym portalu aukcyjnym lub w sklepie ze sprzętem elektroniczno serwisowym. Z tego co mi wiadomo nie będzie już zamówień zbiorowych.

--
Pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez piopip 13 kwietnia 2012, 23:52
Rozumiem.
Ale chodziło mi o zestaw niezbędny do diagnozowania płyt.
Na pewno będzie mi potrzebna karta do diagnozy socketów amd (s1).
Jak by ktoś mógł powiedzieć jakie karty mu się przydają najbardziej, byłbym wdzięczny.
A przy okazji jaki sklep internetowy polecacie z tego typu rzeczami.
Domyślam się, że nie można reklamować na forum, więc jak ktoś ma ochotę może polecić na maila piopip@gmial.com

Nigdy nie miałem do czynienia z kartami diagnostycznymi, dlatego nie chciałbym ponosić niepotrzebnych kosztów. Temu zadaję tego typu pytanie.
Pozdrawiam

#4 Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez kbrygola 14 kwietnia 2012, 00:59
piopip napisał(a):Nigdy nie miałem do czynienia z kartami diagnostycznymi, dlatego nie chciałbym ponosić niepotrzebnych kosztów.

W takim razie chyba jedyną wartą polecenia kartą jest ST8672 "ta mała żółta", jest stosunkowo tania i sprawi Ci mniej problemów z interpretacją wyniku niż te "wypasione".

#5 Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez striker 14 kwietnia 2012, 18:30
Jeśli można się podpiąć w jaki sposób takie ew. błędy rozszyfrować jest jakiś ogólny schemat czy tyczy się to akurat danego modelu karty?

#6 Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez Gregoor 16 kwietnia 2012, 09:46
Witam.
Jeżeli chcesz kupić kartę diagnostyczną to polecam ST8679 dostępna w tej chwili na znanym portalu aukcyjnym za 140 zł, jest to w tej chwili chyba najlepsza karta , a i niewiele droższa od ST7682.
Do ddr i socket są dostępne na zagranicznym portalu aukcyjnym , wpisz SINTECH a znajdziesz tam wszystko co potrzebujesz, sam zamierzam w niedługim czasie zamówić kilka kart.
Do Kolegi Striker , wszystkie karty wyświetlą błąd który odczytają z procedury post, także każda karta pokaże to samo , a do kodów link poniżej.
http://www.bioscentral.com/postcodes/ph ... os.htm#top
Pozdrawiam.

#7 Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa? 

przez kbrygola 16 kwietnia 2012, 10:18
Gregoor napisał(a):Jeżeli chcesz kupić kartę diagnostyczną to polecam ST8679 dostępna w tej chwili na znanym portalu aukcyjnym za 140 zł, jest to w tej chwili chyba najlepsza karta , a i niewiele droższa od ST7682.

ST8679 moim zdaniem to tylko gadżet nastawiony na dodatkowy zarobek, poza przeglądarką kodów nie oferuje nic ponad ST8672, a jak wynika z kilku postów na forum przeglądarka ta tylko wprowadza w błąd niedoświadczonych użytkowników, pytania w stylu "karta pokazała błąd 38m, coś z klawiaturą, ale wymiana klawiatury i kbc nie pomogła, co to może być?" i nic to że płyta jest z biosem Phoenixa. Jeszcze niedawno popularna była ST8677 niemal identyczna tylko bez obudowy, i pewnie wkrótce wyjdzie kolejna "ulepszona" wersja.
Moim zdaniem najlepsza dla początkujących opcja to ST8672 plus "przeglądarka kodów" wydrukowana z bioscentral.

Re: Jakie karty diagnostyczne do laptopa?

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2012, 10:18