• programator BIOS'u

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1programator BIOS'u

przez chprzemo 15 grudnia 2010, 23:46
Szanowni koledzy...
Mam własny mały serwis ale niestety brakuje mi jeszcze programatora, chciałbym się dowiedzieć jak oceniacie wagę takiego urządzenia w małym rozwijającym się serwisie (tzn. jak bardzo mi potrzebny skala 0-10). Jak do tej pory nie miałem przypadku "na bios" ale patrząc na posty widzę, że temat programowania biosu często się przewija...

Do tego kolejne pytanie- kupować coś gotowego czy montować samemu? Uc AVR nie mają dla mnie większych tajemnic, zaprzyjaźniliśmy się już więc chyba dam radę zbudować programator, nie wiem jednak czy ma to sens...

proszę o opinie w tym temacie i porady dla "początkującego kolegi";-)

Re: programator BIOS'u

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2010, 23:46

#3 Re: programator BIOS'u

przez chprzemo 15 grudnia 2010, 23:56
A jaki kolega poleci programator? Taki żeby ogarnął mi wszystkie, a jak nie to większość układów? Może nie ma sensu budować, a kupić jakiś "kombajn do programowania".

#4 Re: programator BIOS'u

przez frankie 16 grudnia 2010, 09:42
chprzemo napisał(a):A jaki kolega poleci programator? Taki żeby ogarnął mi wszystkie, a jak nie to większość układów? Może nie ma sensu budować, a kupić jakiś "kombajn do programowania".

Polecam koledze coś z Wellona, te programatory są bezproblemowe i mają dobre wsparcie techniczne.
W przypadku braku układów na liście w ciągu paru dni można mieć taki dopisany.
Sam używam VP-990 ten niestety tani nie jest za to obsługuje około 60tyś układów.
Do tego potrzebne są adaptery do programowania najpopularniejszych kości(niezależnie na jaki programator się zdecydujemy) których koszt trzeba liczyć minimum 500-1000zł.

#6 Re: programator BIOS'u

przez michallus 16 grudnia 2010, 16:29
Osobiście nie wyobrażam sobie pracy w serwisie z Willemem -chyba, że ktoś ma dużo wolnego czasu oraz anielską cierpliwość. Oczywiście i tak wszystkiego nie zaprogramuje.
Korzystam z Wellona VP-990 zwrócił się szybciej niż się tego spodziewałem.
Możesz też zastanowić się nad niższym modelem VP-690, jednak to już jest najtańszy wariant z Wellona który możesz wybrać. Prostsze modele nie radzą sobie z wszystkimi kościami stosowanymi w notebookach.

#7 Re: programator BIOS'u

przez chprzemo 21 grudnia 2010, 23:35
Dziękuję za odpowiedzi, rozważę wszystkie informacje przy zakupie. Ze względu na powolny rozwój serwisu zakup programatora odkładam jednak w niedaleką przyszłość, miałem cichą nadzieję, że sprzęty te są odrobinę tańsze.

Dziękuję za informacje i pozdrawiam

#8 Re: programator BIOS'u

przez kamilj 22 grudnia 2010, 01:04
A co sądzicie na temat tego? http://spiflash.org/

Zaprogramuję tym większość popularnych laptopów?

#9 Re: programator BIOS'u

przez simek10 28 grudnia 2010, 23:47
Również polecam coś z Wellona, dobry ich wybór jest w Gomtroniku, Tomsad. W Tomsad dodatkowo bez problemu pomogą dobrać najbardziej potrzebne adaptery, jak kolega zechce coś wiecej to podam jakie mi doradzili programatory - w moim przypadku na nie przeznaczyłem ok 700zł, programator VP-990 to koszt blisko 2500zł.

#10 Re: programator BIOS'u

przez Vogelek23 29 grudnia 2010, 00:49
kamilj napisał(a):A co sądzicie na temat tego? http://spiflash.org/
Zaprogramuję tym większość popularnych laptopów?

Najciemniej zawsze pod latarnią...
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=123&t=309

#12 Re: programator BIOS'u

przez gts 30 grudnia 2010, 00:10
Polecam VP-990 - programator ma duże możliwości w stosunku do ceny. Lista obsługiwanych układów dostępna jest w sieci. Niezły support - gdyby nie obsługiwał jakiegoś układu, to w ciągu kilku dni zostanie dopisany. Ściągając bezpośrednio z Chin można zaoszczędzić ok 300-400 zł netto - ja uważam, ze warto dołożyć i mieć gwarancje.

Re: programator BIOS'u

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2010, 00:10
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).