• Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#21 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 30 października 2010, 22:52
gathor napisał(a):A to mój podgrzewacz, który wiernie służy w garażu
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy Pole powierzchni roboczej nie jest za małe, użyte przez Ciebie panele mają wymiary 6x6cm (jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Jak to się ma do grzania płyty o rozmiarach 20x15mm lub większych.

-- sobota, 30 października 2010, 23:59 --

gathor napisał(a):Jeśli pytasz mnie, to masz tutaj specyfikacje sterownika.

Przepraszam, ale 10 czy 5 punktów (nawet nie wiem bo nie mam punktów żeby to zobaczyć) za coś co jest dostępne w internecie to pomyłka link. Pobieranie plików z działu innego niż download powinno być "darmowe"( w sensie bez punktów).

Re: Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2010, 22:52

#22 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 31 października 2010, 11:01
Mój podgrzewacz jeszcze w fazie montażu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#23 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez h3nry 31 października 2010, 13:19
Wzorowo , optymalna powierzchnia , rozłączane w razie potrzeby panele .
Czy planujesz dołożenie innych mocowań ?

Załączam schemat roboczy sterownika PID o którym wspominałem wcześniej . We wtorek dostępny będzie wsad do procesora.
Dlaczego schemat roboczy ... powstał na bazie działającego urządzenia - źródła niestety zaginęły .
Format KiCad- należy zmienić rozszerzenie .pdf>.sch

Proszę ponownie wstawić załącznik. //oneeye

#24 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez gathor 31 października 2010, 13:53
benchmarek napisał(a):Czy Pole powierzchni roboczej nie jest za małe, użyte przez Ciebie panele mają wymiary 6x6cm (jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Jak to się ma do grzania płyty o rozmiarach 20x15mm lub większych.

-- sobota, 30 października 2010, 23:59 --

gathor napisał(a):Jeśli pytasz mnie, to masz tutaj specyfikacje sterownika.

Przepraszam, ale 10 czy 5 punktów (nawet nie wiem bo nie mam punktów żeby to zobaczyć) za coś co jest dostępne w internecie to pomyłka link. Pobieranie plików z działu innego niż download powinno być "darmowe"( w sensie bez punktów).

Podgrzewacze jakich użyłem mają rozmiar 125x125mm każdy spokojnie można grzać nawet płyty z XBOXa na nim.
Jeśli chodzi o punktację to sądziłem, że zostało to już poprawione - chyba się myliłem, bo już jeden kolega napisał, że po pobraniu tego załącznika zabrało mu 10pkt.

#25 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 31 października 2010, 13:54
Dziękuję. Uchwytów jest razem 6 szt. do tego dwa w razie, czego pod płytę z regulacją do podparcia. Nie będę robił innych mocować te wystarczą, magnesy dobrze trzymają i mogę je przestawiać w dowolne miejsce. Stoły czy statywy suwane czy inne dostawiane mnie nie przekonują, zawsze jest jakiś problem z nimi a to brak podparcia w newralgicznych miejscach, czy struktura mocno powycinanej płyty. Podgrzewacz ma funkcje alarmu osiągniętej temperatury zadanej, przyrost do zadanej temperatury około 2 stopnie C/s.

#26 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez h3nry 31 października 2010, 14:15
Rozwiązanie z magnesami genialne :!:
Czy wentylatory zamierzasz sterować z wyjścia alarmowego ?

#27 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 31 października 2010, 14:30
Nie myślałem dać sygnał ze stacji o rozłączeniu grzałek i załączeniu chłodzenia.

#28 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez benchmarek 31 października 2010, 14:32
kangunga napisał(a):Nie myślałem dać sygnał ze stacji o rozłączeniu grzałek i załączeniu chłodzenia.

Jaka jest łączna moc paneli?

#29 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 31 października 2010, 14:39
Łączna moc to 1200W, w czasie prób osiągnąłem na największej z płyt od stacjonarki 230 stopni C.

#30 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez gathor 31 października 2010, 16:59
Gdzie kolega kupił te uchwyty?
Jaki jest koszt takich uchwytów?

#31 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 31 października 2010, 19:38
Zleciłem robotę warsztatowi ślusarskiemu, koszt wykonania nie jest wysoki zależy ile sztuk zamówisz.

#32 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez mdcs 2 listopada 2010, 15:35
Tak. moc górnej lampy to 150W. jest wystarczająca. wybór nie padł na tą lampę bez przyczyny. identyczna siedzi w profesjonalnej stacji http://www.evertec.de/US/html/pdr_xt5_professional.html
Jest to lampa specjalna, przeznaczona do lutowania smd i bga. Ważnym elementem konstrukcji jest odbłyśnik pokryty złotem, który odbiją i ogniskuje całe promieniowanie IR w kierunku lutowanego układu. Jeśli ktoś myśli, że polutuje cokolwiek 10cio krotnie tańszym zwykłym halogenem 150W to od razu wyprowadzam go z błędu:)
Do sterowania całością używam Atmegi z wyśw.LCD i klawiaturą...a elementy wykonawcze to triaki BT sterowane przez optotriaki z detekcją zera. Mam bezpośrednią kontrolę i stabilizację temperatury na pcb, przez co profile można znaaaacznie uprościć zachowując większą kontrolę procesu. Stabilizowanie podwójnie złożonego układu termicznego jaki stanowi preheater i zamocowana aktualnie mb jest nielada wyzwaniem nawet dla PID. Nad dograniem całości siedziałem kilka nocy, ale efekt jest naprawdę zadowalający i pozwala bez żadnych problemów lutować wielkie BGA....jak np.GPU w XBOXie.
Największym wyzwaniem było zrobienie mocowań PCB, ale i to udało się przebrnąć. Zamocowanie w 2 punktach jest niewystarczające i prowadzi do wyginania płyty. moim zdaniem 6 punktów to optimum. Oczywiście pamiętać należy o sztywności układu mocowań. Inaczej nie ma to sensu.

Zbędne uwagi wyciąłem. //oneeye

#33 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Dawid20 6 grudnia 2010, 23:11
Mam pytanie gdzie najlepiej zakupić sterownik do tych paneli HTS ? Mogę prośić o jakieś konkrety , i z czego robicie obudowe , jaki to metal ?

#34 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez h3nry 6 grudnia 2010, 23:29
Proponuje poczekać z zakupami. Aktualnie modyfikowany jest program sterujący , będzie dodany PID - szybszy start i lepsza stabilność temperatur.
Testowałem kilka dni nowy wsad jak i oprogramowanie pod windę" - stabilne i proste.

#35 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Usunięty Użytkownik 402 7 grudnia 2010, 02:29
Witajcie, jestem w posiadaniu dwóch sterowników do automatyki. Pierwszy zakupiłem na ebay model Eaton 57401-400 Single Preset Speed Control, drugi dostałem od kolegi Siemens logo model 230rc. Zastanawiam się czy można by zastosować któryś do sterowania maszynką do bga ? Kompletuję niezbędne materiały i sam poskładam lecz nie wiem co sądzić o tych sterownikach.

#36 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Dawid20 7 grudnia 2010, 22:28
h3nry napisał(a):Proponuje poczekać z zakupami. Aktualnie modyfikowany jest program sterujący , będzie dodany PID - szybszy start i lepsza stabilność temperatur. Więcej w tym wątku :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8807270#8807270
Testowałem kilka dni nowy wsad jak i oprogramowanie pod windę" - stabilne i proste.

Na dniach to chciałem zakupić podgrzewacz , a tego sterownika kiedy można się spodziewać ? I czy można by gdzieś zlecić wykonanie samej płytki drukowanej ponieważ nie uśmiecha mi się robić płytki drukowanej dwustronnej samemu ...Jakie mogą być koszty wykonania takiego sterownika ? Drugie pytanie to jakie polecacie gotowe sterowniki ? Mile widziane linki do sklepów (w PL )

#37 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez h3nry 7 grudnia 2010, 23:03
Wszystkie płytki w projekcie tzn. 3szt sa jednostronne Kiedy ukaże się finalna wersja sterownika (SMD , graficzny wyświetlacz ) nie mam pojęcia . Polecić do prehartera mogę ESM 4420 http://www.selfa.pl/index.php/pl/g/55/Regulatory/ PID (autotuning) działa bezbłędnie .Do kompletu z regulatorem wymagany jest SSR lub cos w zastępstwie i oczywiście termopara .

#38 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez mdcs 17 kwietnia 2011, 20:50
mocowanie pcb mojej konstrukcji. bardzo duża sztywność konstrukcji. pcb nie ugnie się nawet 1mm. poprzeczki na neodymowych nóżkach suwają się płynnie. jest do tego jeszcze poprzeczka (nie ma na foto), którą można złapać płytę gdzieś na środku, albo obok robionego bga na otworze montażowym.

Obrazek

#39 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez kangunga 17 kwietnia 2011, 21:59
Projekt całkiem całkiem tylko poskracaj te pręty gwintowane na prowadnicach bo się pokaleczysz.

#40 Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez mdcs 18 kwietnia 2011, 08:29
Racja:) To wersja 1.0beta...więc jeszcze nieco ewoluuje:)

Re: Jak przerobić stację z hot-air na podczerwień

przez Google Adsense [BOT] 18 kwietnia 2011, 08:29