• Ochrona na oczy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Ochrona na oczy

przez arvika 5 grudnia 2010, 22:37
Promieniowanie podczerowne jest szkodliwe dla oczu. Czasem trzeba nadzorować proces lutowania, coś tam poprawić itp.
Koledzy, czy przy używaniu stacji IR, np. ACHI, JOVY używacie okularów ochronnych na oczy? Jakich?

Re: Ochrona na oczy

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2010, 22:37

#2 Re: Ochrona na oczy

przez skomy 6 grudnia 2010, 08:25
Ja używam, takich:
UVEX Gravity Zero - wersja spawalniczo - hutnicza z filtrem UV 100% oraz na podczerwień IR 1,7.
http://www.e-uvex.pl/product_info.php?cPath=559_532&products_id=2982&osCsid=1ee8ea291c425ff8a9ae48abf2ac36c8

Szkoda oczu na pracę bez nich. Po jednym dniu lutowania miałem wrażenie jakbym cały dzień spawał - tragedia.
Okulary jakie by nie były, byle z filtrem podczerwieni. Moje są dodatkowo przyciemniane, co niekoniecznie jest zaletą, ale można się przyzwyczaić.

#3 Re: Ochrona na oczy

przez Bartusjusz 25 maja 2011, 19:07
Może się mylę, ale promieniowanie podczerwone ma tą zaletę, że po zetknięciu z pochłaniającą je substancją przekształca się w ciepło, nie jest przenikliwe, ani widzialne.

Zatem jego natężenie można szacować czując ciepło, tym bliżej emitera tym cieplej, zatem promieniowanie jest silniejsze. Mój promiennik przy pełnej mocy z 0,5m już nie parzy.
Druga sprawa, ktoś pisał, żeby nie zakładać tej przezroczystej przesłony na promiennik, bo przestaje grzać układ(zatem zwykłe plastykowe okulary powinny w jakimś stopniu pochłaniać IR).

No i ostatecznie ognisko grzeje nas głównie promieniowaniem cieplnym(podczerwienią?), więc chyba takie straszne nie jest?
No i co z emisją UV przez promienniki kwarcowe?

Macie jakieś sugestie? Ślepy elektronik nie jest wiele warty... Więc wolałby nie robić głupoty.

EDIT:
Otrzymałem mail z firmy Elcer, wynika z niego, że promieniowanie UV, jest pomijalne, a emisję podczerwieni można porównać z tą ze słabo świecącej żarówki.

Przy czym domyślam, że słabo w sensie, że cała emisja żarówki skupia się na wolframowym włóknie, a emisja promiennika sumarycznie znacznie większa, jest jednak rozłożona na dużej powierzchni.

#4 Re: Ochrona na oczy

przez DjDave 9 czerwca 2011, 23:15
Mnie czasami boli głowa po doglądaniu procesu lutowania, więc jednak takie silne promieniowanie IR może być szkodliwe. Kolego skomy link wygasł. Może ktoś pokazać jakich używa okularów ochronnych?

#6 Re: Ochrona na oczy

przez opelr 10 czerwca 2011, 08:35
Nie neguję ochrony zdrowia ale bez przesady, to zwykła grzałka, kaloryfer, kominek, żarówka, ognisko tez emitują podczerwień(promieniowanie cieplne), okulary bardziej mogą się przydać gdy nieoczekiwanie coś wystrzeli z płyty i jakiś inny odprysk przy różnych pracach się pojawi :)
Lutuję ponad 20lat, przez 15 prześwietlały mnie telewizory crt i nie miałem żadnych ubrań z ołowiu, na razie jeszcze coś widzę i oddycham.
Bardziej istotnym dla zdrowia elementem według mnie to opary z topników, izopropanoli itp. oraz wielogodzinne siedzenie na mikroskopie, strasznie pogorszył mi się wzrok odkąd używam mikroskopu, nie widzę dobrze z bliska, jak kilka dni nie używam mikroskopu czy lupy zaczyna się poprawiać.

Re: Ochrona na oczy

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2011, 08:35
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).