• PS3 RLOD, YLOD itp.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1PS3 RLOD, YLOD itp.

przez palziu 27 maja 2011, 05:52
Witam,
kupiłem uszkodzoną konsole od "laika" podobno nie mordowaną. Mówię podobno, bo po rozkręceniu "umordowane" dwa kondensatory nec'a w pobliżu GPU. Świadczy to o niczym innym jak tylko o tym że koleś chciał naprawić sobie konsole opalarką :) Ja zrobiłem reball GPU ale niestety dalej mam RLOD. Jestem na 90% pewny że gpu jest przegrzane. Jeszcze dzisiaj zrobię reball proca. Ale do rzeczy, chciał bym się dowidzieć od szanownych kolegów czy występowały konsole z różnymi gpu czy cpu (chcę kupić dawce części). Konsola jaką posiadam to CECHL04.
Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam.

Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2011, 05:52

#2 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 27 maja 2011, 09:04
Ostatnio robiłem raballing w PS3 i sita które posiadam zarówno do GPU jak i CPU nie pasowały, więc podejrzewam że są różne wersje.

#3 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez palziu 27 maja 2011, 09:17
Kurcze, faktycznie, mam komplet sit i są 2 wersje (przynajmniej różniące się układem padów...).

EDIT:
Może ktoś z kolegów orientuje się jakie modele konsol mają tą samą płytę główną bądź podobną z tymi samymi układami jak ta CECHL04

#4 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez ozox 27 maja 2011, 09:27
Są różne wersje, wymienić nie wymienisz bo i tak nie będzie działać. Chyba że będziesz się ładować w infectusa deszyfrowanie kluczy i ich podmianę.
W PS3 wszystko ma swój nr seryjny i jeśli zmienisz np: GPU to PS3 dalej będzie miała YOLD bo Key Vault będzie odrzucać GPU z powodu innego nr seryjnego.

#5 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez palziu 27 maja 2011, 16:08
ozox napisał(a):Są różne wersje, wymienić nie wymienisz bo i tak nie będzie działać. Chyba że będziesz się ładować w infectusa deszyfrowanie kluczy i ich podmianę.

A to ciekawe, bo na zagranicznych serwisach aukcyjnych sprzedaż tych układów kwitnie i nikt nie wspomina n/t braku zgodności nr seryjnych.
Poza tym nie wydaje mi się że firma sony miała by zabezpieczać się w taki sposób przed... no właśnie przed czym? Przed piratami? Tylko po co zabezpieczać GPU czy tam CPU? I tak nikt nie jest w stanie zaprojektować i wykonać swojego układu i go tam wlutować Całkiem słuszne parowanie CD-ROM (od strony bezpieczeństwa sony) ale GPU i CELL? Jak jest to prawdą to powariowali...

#6 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 27 maja 2011, 16:16
Sony zabezpieczyło tylko BD-ROMy przed wymianą, ale nie same komponenty płyt głównych.
Sam wymieniałem GPU i nic nie musiałem więcej robić, a konsola śmigała jak nowa.

#7 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kmkm2 28 maja 2011, 23:32
Zdejmował kolega ten metalowy radiator? Bo strasznie mocno się trzyma.

#8 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez palziu 29 maja 2011, 12:53
Jeżeli chodzi o RSX to ktoś już grzebał przede mną i siedział na paście termo-przewodzącej więc jak tylko płytę rozgrzałem to spadł :D, ludzie piszą że nie trzeba ściągać radiatora, a podobno na cell nawet nie można. Tylko niestety ja uwaliłem procek przez to. Był za ciężki i niestety odpadł od chwytaka podciśnieniowego i przygiął sobie róg... Uważaj na to. I mimo wszystko też radzę nie ściągać.

#9 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 29 maja 2011, 13:28
kmkm2 napisał(a):Zdejmował kolega ten metalowy radiator? Bo strasznie mocno się trzyma.

Tak. Do poprawnego wlutu radiator musi być zdjęty (mniejsze prawdopodobieństwo zlania się kulek).
Trzyma się skubaniec bardzo mocno i zdjąć go można tylko jak jest na prawdę gorący... Ale technikę musisz sobie wypracować niestety sam.

#10 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kmkm2 29 maja 2011, 13:36
A radiator kolega zdejmuje jak układ jeszcze na płycie czy już po wylutowaniu? Po rogach są takie małe podpórki które maja chyba zapobiec zlewaniu kulek(trzeba na nie uważać bo łatwo je posprzątać przy wickowaniu)

#11 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 29 maja 2011, 13:39
Radiator ściągam przed zdjęciem układu z płyty. Po jego zdjęciu nie wyobrażam sobie jak to mógłbym zrobić ;)

#12 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez palziu 29 maja 2011, 15:58
Radiator wiem że ściągają z RSXa od strony cell (wciskają tam coś cienkiego, od strony cell bo tam nie ma drobnicy przynajmniej w CECL04 jest takie umiejscowienie). W ogóle to temat o ściąganiu radiatorów był poruszany tutaj, bądź na innym znanym forum o tej samej tematyce.

gathor napisał(a):
kmkm2 napisał(a):Zdejmował kolega ten metalowy radiator? Bo strasznie mocno się trzyma.

Tak. Do poprawnego wlutu radiator musi być zdjęty (mniejsze prawdopodobieństwo zlania się kulek).
Trzyma się skubaniec bardzo mocno i zdjąć go można tylko jak jest na prawdę gorący... Ale technikę musisz sobie wypracować niestety sam.

Mam odmienne zdanie na temat wlutu tych układów, reball pod cell też się robi a zdjęcie z niego radiatora jest równe z rzuceniem go w kosz. Co do samego wlutu to fakt, zależy od techniki, ale ja nie wyobrażam sobie wlutowywać go bez radiatora gdyż nie siada on dobrze na kondensatorach podtrzymujących (na rogach). Przynajmniej w 2 moich przypadkach tak było. Zacząłem korzystać z "pomocy" radiatora i układy ładnie siadają i nie było żadnych problemów. Minus tej techniki jest taki że nie ma mowy o "tyrpaniu" układu po upłynnieniu się kulek. Poza tym w/g mnie producent też lutuje te układy z radiatorami, choć mogę się mylić.

#13 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 1 czerwca 2011, 16:42
Koledzy, czy jeżeli zdejmujecie IHS (radiator) z GPU to ściągacie również kondensatorki pozycjonujące?

#14 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kamilj 1 czerwca 2011, 17:00
DjDave napisał(a):Koledzy, czy jeżeli zdejmujecie IHS (radiator) z GPU to ściągacie również kondensatorki pozycjonujące?

Właśnie zastanawia mnie kwestia tych kondensatorów pozycjonujących. Są one wlutowane w masę, więc służą tylko i wyłącznie podtrzymaniu układu i nie pełnią żadnej funkcji elektronicznej.

Jednak wydaje mi się, że bez nich układ siada niżej co może powodować problemy z nierównomiernym dociskiem radiatora chłodzącego.

#15 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 1 czerwca 2011, 17:10
Ja ich nigdy nie wylutowuję. Ich zdjęcie powoduje nierównomierne siadanie układu i taka konsola trafia spowrotm na serwis maksymalnie po 3-4 tygodniach.
Przetestowałem to na kilku konsolach i szczerze nie polecam ich zdejmować.

#16 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 2 czerwca 2011, 09:24
Jeżeli z IHS-em to na pewno nie powinno się ich zdejmować, ale jeżeli bez niego to ten układ waży tyle co inne większe układy np. w laptopach, które nie mają żadnych kondensatorków pozycjonujących.

#17 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 2 czerwca 2011, 09:58
Nawet bez niego nie powinno się ich ściągać. Po poprawnym wlutowaniu układu, kiedy użytkownik gra na konsoli, grafika się bardzo mocno nagrzewa, do tego nacisk radiatora na układ jest bardzo mocny i bez kondensatorów układ by się notorycznie przemieszczał tym samym zrywając połączenie z płytą.
Producent nie wlutował tych kondensatorów po to, by mu się łatwiej zakładało układ. Każdy najmniejszy drobiazg był na pewno wielokrotnie rozważany i analizowany.

#19 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 2 czerwca 2011, 14:02
Pytam o te kondensatory ponieważ pod ciężarem obu układów z radiatorami wygina mi się płyta. Reballing obu układów nie pomógł więc podejrzewam że na środku nie ma połączenia.

#20 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez koko115 2 czerwca 2011, 15:01
Dla płyt PS3 jest potrzebna specjalna ramka, w niej łatwo na mniejszej maszynie wtopić układy.

Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Google Adsense [BOT] 2 czerwca 2011, 15:01