• IBM A31 nie startuje poprawnie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Robgie 14 marca 2011, 15:57
Witam
Trafił mi się taki Sprzet totalny trup. Znalałem przyczynę, blokowała przetwornica na zasilaniu procesora. Po wymianie kluczy notebook odpala jednak nie uruchamia się poprawnie. Sytuacja wygląda tak
start pobór pradu 0,52 po chwili spada na 0,45 i tak zostaje. Podmieniałem ram i procek, płytę odpalam gołą bez matrycy. Nie jestem pewein co do ram który z w nim był podstawiałem różne kości swoje ale bez zmian. Czy włożę ram czy nie nic sie nie zmienia. Wentylator startuje ładowanie teoretycznie też ale po chwili przestaje z tym że nie znam stanu baterii.

Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2011, 15:57

#2 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez kmkm2 14 marca 2011, 16:37
Sprawdź czy startują wszystkie napięcia, czy działają kwarce. Czy startuje procedura post?

#3 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Robgie 15 marca 2011, 08:26
Bardziej chodzi i o to czy ten sprzęt jest wrżliwy na typ ram czy raczej akceptuje wszysko?

#4 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez grisza69 15 marca 2011, 08:34
Procesor masz wlutowany w płytę ? Czy jest wymienny?
Dobrze jest podłożyć procesor, często trafiały się uszkodzone egzemplarze szczególnie z procesorami taktowanymi od 900 Mhz, pamięci na 133 najlepiej 128Mb , niektóre wersje bez zmiany biosu nie widziały kości 256. Chętnie wstawały na szynie 100.

#5 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Robgie 15 marca 2011, 08:56
procek podmieniony, ram testowałem 256 ale głównie 333 jedną kostkę tylko miałem pc2100, muszę w takim razie głębiej poszukać innych kości bo możliwe że on już działa tylko trafił do mnie z niewłaściwymi pamięciami. A pobór prądu świadczy ozatrzymaniu post przy tescie pamięci?

#6 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez grisza69 15 marca 2011, 09:13
Robgie napisał(a):procek podmieniony, ram testowałem 256 ale głównie 333 jedną kostkę tylko miałem pc2100, muszę w takim razie głębiej poszukać innych kości bo możliwe że on już działa tylko trafił do mnie z niewłaściwymi pamięciami. A pobór prądu świadczy ozatrzymaniu post przy tescie pamięci?

Przepraszam Cię bardzo cały czas pisałem o A21 - chyba się jeszcze nie obudziłem , w Twoje płycie jak najbardziej pc-2100 a procesor to rodzina Pentium 4M Northwood.
Sprawdź jak się zachowuje bez włożonej pamięci.

#7 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Robgie 15 marca 2011, 09:29
No właśnie bez ram czy z ramem nie ma zmiany

#8 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez grisza69 15 marca 2011, 10:21
Ok , jeżeli płyta startuje masz zasilania na cekach? Szczególnie zasilanie chipsetu i 1,8V dla pamięci?
Jakie masz napięcie na cewkach procesora?

#9 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Robgie 15 marca 2011, 11:31
więc tak
bez włączenia napięcia sa
L3-5v
L4-3,3V
L11-1,8V
po włączeniu pojawiają się
L6 1,5v
L8 2,5 V
L1 1,27V
czyli na wszystkich cewkach jest napiecie i wydaje mi się ze prawidłowe

#10 Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez grisza69 15 marca 2011, 12:07
Prawidłowe , jeżeli jesteś pewny procesora i pamięci - ja na Twoim miejscu ładowałbym nowy bios.
Karta diagnostyczna wyświetla cały czas zera?

Re: IBM A31 nie startuje poprawnie

przez Google Adsense [BOT] 15 marca 2011, 12:07