• Wyposażenie dla początkującego.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wyposażenie dla początkującego.

przez cojestzajete 8 czerwca 2011, 19:54
Witam.
Nie znalazłem podobnego tematu więc postanowiłem napisać. Chodzi mi o to co jest potrzeba do w miarę swobodnego wykonywania prac. Jestem amatorem i specjalnego warsztatu nie mam. teraz co przydatnego polecicie mi kupić? Od czego zaczynać. Na chwilę obecną posiadam stacje grot + hotAir. Oczywiście różne groty, taśmę plecionkę i takie inne zakupione na allegro u użytkownika HOTAIR. Niestety w moich okolicach nie ma sklepów z takimi rzeczami. Pozostaje mi allegro. Nawet kondensatory tam kupuje bo w okolicy do 50km to tylko mogę je w pewnej hurtowni kupować tylko w paczkach po 1000szt. i to jest problem. Ogólnie rozważam zakup w HotAir tego mikroskopu na usb do kompa. Tak sobie wymyśliłem że jak mam dać 200zł za lupę 3x powiekszającą. To lepiej dołożyć na byle jaki mikroskop. Proszę powiedzcie coś mądrego :mrgreen:

Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Google Adsense [BOT] 8 czerwca 2011, 19:54

#2 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Macpod 8 czerwca 2011, 20:16
Jaka to stacja hotair? Taki mikroskop raczej się nie przyda. Lepiej inwestować w sprzęty do pomiarów/napraw. Masz dobry miernik, programator, oscyloskop, itd.?

#3 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 8 czerwca 2011, 20:20
Jest baardzo sporo takich wątków na elektrodzie, proponuję je przejrzeć przemyśleć i zadawać ciut konkretniejsze pytania.

Od siebie dodam, że dobry miernik, zasilacz laboratoryjny z pomiarem prądu oraz dobry flux to na początek podstawa.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez kmkm2 8 czerwca 2011, 22:09
Aby naprawić większość płyt trzeba mieć:
-Zasilacz laboratoryjny
-Hot Air
-stacje BGA
-oscyloskop
-Dobry miernik
-programator
-dobrą stację lutowniczą
-dobry flux , wick, pęsety, groty.

Przyda się jeszcze:
-karty diagnostyczne
-mikroskop, lupa
-mostek rlc
- wszytko o czym zapomniałem

#5 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez danb 8 czerwca 2011, 22:20
kmkm2 napisał(a):Aby naprawić większość płyt trzeba mieć:
-Zasilacz laboratoryjny
-Hot Air
-stacje BGA
-oscyloskop
-Dobry miernik
-programator
-dobrą stację lutowniczą

Przyda się jeszcze:
-karty diagnostyczne
-mikroskop, lupa
-mostek rlc

A przede wszystkim wiedzę. Polecam zapoznać się z działem szkolenia.

#6 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 8 czerwca 2011, 22:26
kmkm2 napisał(a):Aby naprawić większość płyt trzeba mieć:
-Zasilacz laboratoryjny
-Hot Air
-stacje BGA
-oscyloskop
-Dobry miernik
-programator
-dobrą stację lutowniczą

Przyda się jeszcze:
-karty diagnostyczne
-mikroskop, lupa
-mostek rlc

Panowie, panowie mówimy o początkach, powyższe wyposażenie to koszt rzędu 10-20k zł, przecież nie wszyscy zaczynali z takim warsztatem :).

--
pozdrawiam,
demeo

#7 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez kmkm2 8 czerwca 2011, 22:33
Na sam początek wystarczy
-Dobra stacja lutownicza np. Weller
- Podgrzewacz
-Hot AIR
-Miernik
- zasilacz z ograniczeniem prądowym
- kilka płyt do treningu.
- Wiedza z zakresu elektroniki, cierpliwość
Ważne żeby od razu kupić dobry sprzęt, aby nie kupować dwa razy.

#8 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 8 czerwca 2011, 22:35
kmkm2 napisał(a):Ważne żeby od razu kupić dobry sprzęt, aby nie kupować dwa razy.

Tu się zgadzam, z tym, że trzeba mieć na uwadze by nie kupować sprzętu na wyrost, a sprzęt który pokrywa nasze potrzeby i który potrafimy "wyczuć" by potem wiedzieć i rozumieć jakie opcje, dodatki i udogodnienia są nam potrzebne przy zakupie kolejnych sprzętów z tej samej klasy.

--
pozdrawiam,
demeo

#9 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Usunięty Użytkownik 402 8 czerwca 2011, 22:42
Najlepszy jest klasyczny mikroskop- gwarantuję że zastąpi niejeden wynalazek pod usb.
Jak chcesz amatorsko powalczyć to dobry podgrzewacz do płyt- inaczej zginiesz.
Multimetr pewnie posiadasz i podstawowe narzędzia, więc ewentualnie pomoce takie jak programator biosu, karta diagnostyczna bardzo ci się przydadzą. Jak wspomniał kolega wyżej, podstawą jest minimalna wiedza w zakresie zasady działania płyty głównej, ponieważ podczas startu płyty zachodzą procesy wzajemnie od siebie zależne i bez takiej znajomości ciężko cokolwiek zrozumieć.
Dodatkowo wypada wiedzieć jaką rolę pełni dany układ by nie orać całej płyty niesłusznie szukając w tym miejscu usterki.

Starsze laptopy mają łatwiejsze w montażu elementy i są montowane spoiwem z dodatkiem ołowiu co ułatwia wymianę. Natomiast nowsze modele gdzie luty są bez ołowiowe, tu niestety byle czym się nie da normalnie wymieniać elementów.
Więc jak masz zamiar wydać gotówkę to się zastanów ile jej na ten cel masz i co możesz za to zakupić.

Stacja bga do zabawy z pb free to nie mały wydatek, sita, kulki, pasty i wszelaka chemia. Zastanów się czy wszystkie prace chcesz robić samodzielnie czy też np. bga zlecać zewnętrznym wykonawcom- przy stałej współpracy można uzyskać rozsądne ceny za usługę.

#10 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Usunięty Użytkownik 1038 9 czerwca 2011, 05:17
Nie jest aż tak źle jak pisze Lazy. Zaczynałem z małym podgrzewaczem, stacją hot lutownicą, miernikiem i lampą z lupą. Reszta przyszła z czasem. Aby zacząć potrzebujesz minimum ok 4000 zł. Będziesz potrzebował:
1. Podgrzewacz - ok 1500 zł
2. Dobry HOT (np. Quick706) - 500 żł
3. Stacja lutownicza najlepiej z thermopęsetą (np. Xytronic LF-1670) - 400 zł
4. Miernik uniwersalny (np. UT70) - 200 zł
5. Lampa z lupą - 150 zł - uprzedzam, że w tej cenie raczej kupisz chińszczyznę do szybkiej wymiany , ale na początek wystarczy.
6. Oscyloskop - możesz kupić używkę 2x25MHz za ok 500 zł.
7. Zestaw sit i kulek - ok 1000 zł.

Lazy napisał(a):Natomiast nowsze modele gdzie luty są bez ołowiowe, tu niestety byle czym się nie da normalnie wymieniać elementów.

Da się, da,,, potrzeba tylko praktyki. - a tej nie zdobędziesz wysyłając sprzęt do serwisów zewnętrznych. To "Pyrrusowe zwycięstwo" gdyż uzależniasz się od osób trzecich. nie zdobywasz wiedzy, praktyki - stoisz w miejscu.

Lazy napisał(a):Zastanów się czy wszystkie prace chcesz robić samodzielnie czy też np. bga zlecać zewnętrznym wykonawcom- przy stałej współpracy można uzyskać rozsądne ceny za usługę.
.

Wiem, że kolega Lazy dopiero co założył serwis i szuka zleceń, ale może nie aż tak... Rozsądna cena za wymianę BGA to ok 200 - 300 zł + wysyłka + układ - czyli nawet do 500 zł - dla klienta końcowego trzeba by dać z 700 zł (ma kolega u siebie klientów gotowych zapłacić aż taką gotówkę? - nawet w Warszawie przy cenie 500 zł za naprawę potrafi być "płacz i zgrzytanie zębów")- pozostanie w kieszeni ze 100 - 150 zł. A przez najbliższe lata będzie czekać inwestycja, inwestycja i jeszcze raz inwestycja. Liczyć się będzie każda złotówka. Poza tym to kolega będzie świecił oczami przed klientem - nie zewnętrzny serwis. Dobrze jest więc wiedzieć co się zrobiło.

Tu też należy zadać sobie inne pytanie:

Czy ta podstawa wiedzy elektronicznej jaką kolega posiada, pozwoli na zrozumienie zasady działania komputerów (ot choćby naszych rad z forum)

Jak tak... zaryzykował bym - jak z wątku "szkolenia" kolega nie wiele zrozumiał - nie wydawał bym ani złotówki na sprzęt. W takim przypadku ma zastosowanie w/w cytat kolegi Lazy

#11 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez cojestzajete 9 czerwca 2011, 14:59
Panowie. Sprawa ma się tak że w zasadzie komputery naprawiam od 8 lat. Lecz do tej pory jeżeli coś było popsute to się to wymieniało na nowe. Z wykształcenia jestem elektrykiem. Pewne podstawy elektroniki w szkole były. Coś się wie w temacie i budowy jak i działania. No niestety praktyki nie mam za wiele. Na chwilę obecna to kondensatory wymieniam. Lutuje jakieś SMD w telefonach. Nic wielkiego. Chciałbym czegoś więcej. No mam stacje 968. Czyli grotowa + hot. No ale nie bardzo wiem w jaką stronę się rozwijać i dlatego szukam pomocy.

#12 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez kmkm2 9 czerwca 2011, 21:46
Jeśli chcesz trochę zainwestować kup lepszą stację lutownicza, w tej bardzo niewygodnie wymienia się groty i ogólnie jest niewygodna kolba. W wariancie oszczędnościowym dokup rożne groty. Druga niezbędna sprawa to podgrzewacz, możesz kupić lub zrobić sobie samemu. Trzecia sprawa do programator możesz kupić lub zrobić np. ezoflash albo ten z forum. Mikroskop pod usb wystarczy do inspekcji ale, do lutowania średnio się nadaje

#13 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez DjDave 9 czerwca 2011, 22:45
Też korzystam z takiej stacji i z chęcią bym ją wymienił, jednak nie zrobię tego puki mam inne wydatki takie jak dobry mikroskop i wanienka.
Koledze na początek polecam przede wszystkim zasilacz laboratoryjny, wystarczy 30V/5A. W serwisie aukcyjnym ok 200zł. Taki zasilacz pokazuje pobierany prąd, a na podstawie tego można wiele wywnioskować. Na drugim miejscu polecam programator. Universal flash programmer + podstawki TSOP 40, TSOP 48, PLCC 32, oraz aJawe do pamięci SPI (jeszcze nigdy mnie nie zawiódł).

#14 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez cojestzajete 10 czerwca 2011, 17:18
Link do aukcji usunięty. //oneeye

Taki programator kiedyś chciałem kupić. Ale nie ma on wejść TSOP. Niby pisze że programuje pamięć FLASH. Na chwilę obecną zbieram na inne cele. A groty to mam chyba wszystkie do tego modelu. Teraz myślałem pokupować trochę dyszy do HA. Takie te specjalistyczne do wylutowywania układów. Ale nic nie piszecie że to potrzebne to wezmę się za wybieranie zasilacza laboratoryjnego.

#15 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Macpod 10 czerwca 2011, 18:33
Dysze specjalne do układów to raczej ułatwienie, a nie rzecz niezbędna. Jeśli kiedyś będziesz miał już sporo wiedzy i wszystkie potrzebne narzędzia to zaczniesz sobie je udoskonalać, np tymi dyszami. Groty akurat przydają się bardzo. Osobiście polecam "minifale". Do zabawy z HA to chyba najważniejszy by był dobry podgrzewacz, bez niego niczego większego bez spalenia nie podniesiesz.

#16 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez cojestzajete 14 czerwca 2011, 19:57
Mam grot do minifali. Ale jeszcze nie próbowałem. A teraz powiedzcie czy rozlutownica jest potrzebna? Co powiecie o modelu CT-859?

#17 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez kmkm2 14 czerwca 2011, 20:02
Rozlutownica na początek jest nie potrzebna.

#18 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 14 czerwca 2011, 20:08
Potrzebna nie jest ale bardzo przydatna :), swego czasu używałem jej do wylutowywania gniazd zasilania, dopóki nie podorabiałem sobie "końcówek" do grotów do swojej lutownicy.

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez kjedrocha 14 czerwca 2011, 22:25
demeo napisał(a):dopóki nie podorabiałem sobie "końcówek" do grotów do swojej lutownicy.

A z ciekawości, może się kolega swoim patentem pochwalić?

#20 Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez demeo 14 czerwca 2011, 22:40
Nie jest to żaden szczególny patent, podpatrzyłem to u znajomego, który miał gdzieś na zamówienie dorobione groty do lutowania kości pamięci. Była to odpowiednio wyprofilowana/wyfrezowana blacha miedziana z dospawanym grotem/końcówką którą się mocowało w lutownicy.

U siebie zrobiłem ciut inaczej z blachy miedzianej ok 0,5mm powycinałem odpowiednie kształty tak by po zagięciu brzegów dotykały one pinów gniazda, cynuję piny na płycie, cynuję brzegi tej kształtki, kładę ją na gniazdo biorę duży płaski grot, którym obficie nabieram cyny, zwiększam odpowiednio temperaturę i dociskam grotem kształtkę i gniazdo po chwili samo wyskakuje z płyty. Jeśli gniazdo ma jakieś centralne piny używam wtedy płaskiej blaszki, lecz trzeba uważać by rozgrzana blaszka nie przypiekła pcb czy nie przesunęła się gdzieś przesuwając jakieś elementy.

Zalety: nie trzeba bawić się w wickowanie rozgrzewanie po kolei pinów i ciąganie gniazda, nie trzeba używać hot-a przegrzewając wszystko w koło, nie majstrujemy i nie kręcimy płytą, na płycie nie powstają zbędne naprężenia, wszystkie piny rozgrzewane są w tym samym czasie.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Wyposażenie dla początkującego.

przez Google Adsense [BOT] 14 czerwca 2011, 22:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).