• Sita BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Sita BGA

przez Macpod 18 czerwca 2011, 17:01
Witam.
Jestem przed kupnem sit. Jakie koledzy polecają? Za 300-350zł można kupić 97 sztuk sit 80x80mm do ramki, lub taniej kupić 146 sit do grzania bezpośredniego. Jakie koledzy używają i mogą polecić? Mam ramkę do tych 80x80mm, ale jeśli nie byłoby sensu jej używać (jeśli ta metoda okazałaby się tak samo, bądź mniej skuteczna od grzania bezpośredniego) to bym po prostu ją sprzedał, a kupił zwykłe sita.

Re: Sita BGA

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2011, 17:01

#2 Re: Sita BGA

przez gathor 18 czerwca 2011, 17:11
To już jest kwestia wprawy i tego kto jak woli kłaść kule.
Ja sito zdejmuję z układu jeszcze przed grzaniem, ale to wymaga trochę wprawy.
Najlepiej kup po jednej sztuce jakiegoś uniwersalnego sita i sprawdź jak jest Tobie wygodniej.

#3 Re: Sita BGA

przez Vogelek23 18 czerwca 2011, 18:09
Osobiście zdecydowanie wolę sita do grzania bezpośredniego - po prostu o wiele szybciej wykonuje się na nich pracę.

#4 Re: Sita BGA

przez mehow 18 czerwca 2011, 18:58
Sita do grzania bezpośredniego są moim zdaniem lepszym wyborem. Jeśli się na nie zdecydujesz to polecam dobór odpowiedniego "imadła" (np takiego jak na zdjęciu) - zdecydowanie ułatwia pracę.

Obrazek

#5 Re: Sita BGA

przez Macpod 18 czerwca 2011, 19:22
Chyba posłucham rad kolegów i kupię te do grzania bezpośredniego. Trochę taniej i do tego 50 sit więcej, co może się przydać. I dużo większa dostępność.

#6 Re: Sita BGA

przez simek10 18 czerwca 2011, 22:59
mehow napisał(a): Jeśli się na nie zdecydujesz to polecam dobór odpowiedniego "imadła" (np takiego jak na zdjęciu) - zdecydowanie ułatwia pracę.

Obrazek

Można wiedzieć gdzie Kolega nabył takie "imadło"? Czasami trochę wnerwia człowieka jak sito ślizga się po układzie.

#7 Re: Sita BGA

przez Vogelek23 18 czerwca 2011, 23:14
simek10 napisał(a):Czasami trochę wnerwia człowieka jak sito ślizga się po układzie.

To Kolega nie stabilizuje sita wlutowaniem pojedynczych kulek po przekątnej układu?

#8 Re: Sita BGA

przez Maciek279 18 czerwca 2011, 23:26
simek10 poszukaj na allegro są takie "imadła" w cenie około 90zł

Vogelek23 czym wlutowujesz kulki po przekątniej aby ustabilizować sito?? Lutownicą kolbową to nie zawsze uda się wlutować kulkę tak aby odrobina kulki nie została na grocie natomiast hotem troche szkoda bez potrzeby grzać układ.

#9 Re: Sita BGA

przez arvika 19 czerwca 2011, 19:02
Smarujesz pęsetką 4 pady na rogach układu, kładziesz kulki i grzejesz hotem. Potem czyścisz z resztek topnika, kładziesz nowy topnik, następnie sito, które jest stabilizowane przez te 4 kulki na rogach.

#10 Re: Sita BGA

przez Vogelek23 19 czerwca 2011, 20:52
Grzanie oczywiście z minimalnym nadmuchem, temperatura około 220°C (Pb) lub 240°C (PbFree).

#11 Re: Sita BGA

przez Maciek279 19 czerwca 2011, 21:00
arvika czyli jednak hotem troche szkoda bez potrzeby nagrzewać układ ale chyba innej metody na ten sposób nakładania sit nie ma.
Po "ustabilizowaniu" sita na układzie bez problemu daje się sciagnąć sito aby nie grzać już sita tylko sam uklad z kulkami??

#12 Re: Sita BGA

przez arvika 19 czerwca 2011, 21:10
Ja ściągam sito po wtopieniu kulek. Ale można sito sciągnąć przed. Kwestia techniki i wprawy.

#13 Re: Sita BGA

przez simek10 21 czerwca 2011, 11:08
Vogelek23 napisał(a):
simek10 napisał(a):Czasami trochę wnerwia człowieka jak sito ślizga się po układzie.

To Kolega nie stabilizuje sita wlutowaniem pojedynczych kulek po przekątnej układu?

Wiem, że to hardcore :lol: ale jakoś się tak już nauczyłem. Nie chce grzać za dużo układu, ale przy najbliższej okazji pewnie sprawdzę ten sposób.

#14 Re: Sita BGA

przez Josep 8 lipca 2011, 03:39
simek10 napisał(a):
mehow napisał(a): Jeśli się na nie zdecydujesz to polecam dobór odpowiedniego "imadła" (np takiego jak na zdjęciu) - zdecydowanie ułatwia pracę.

Obrazek

Można wiedzieć gdzie Kolega nabył takie "imadło"? Czasami trochę wnerwia człowieka jak sito ślizga się po układzie.

W jakiej cenie można kupić takie imadło ? Oraz gdzie ?

Pozdrawiam
Józef

#15 Re: Sita BGA

przez Macpod 8 lipca 2011, 08:49
Josep napisał(a):W jakiej cenie można kupić takie imadło ? Oraz gdzie ?

Pozdrawiam
Józef

Np allegro za jakieś 100zł z wysyłką, ebay, na forum ktoś sprzedawał, ale to chyba z sitami od razu. Wystarczy poszukać:)

#16 Re: Sita BGA

przez DjDave 8 lipca 2011, 09:58
Np allegro za jakieś 100zł z wysyłką, ebay, na forum ktoś sprzedawał, ale to chyba z sitami od razu. Wystarczy poszukać:)

Ja również szukałem i nie znalazłem a z chęcią bym zakupił, a że trzeba poszukać to chyba nie trzeba tego mówić. Proszę pamiętać że to forum to nie elektroda gdzie na każdy problem odpowiada się "google nie boli".

#17 Re: Sita BGA

przez Macpod 8 lipca 2011, 10:15
Allegro przedmiot nr 1703483231 . Na ebay.com proszę wpisać "kf-19" za 12,5$ z wysyłką można już dostać (3 razy taniej niż allegro, ale trzeba czekać z 3 tygodnie minimum).

#18 Re: Sita BGA

przez willyvmm 8 lipca 2011, 11:14
Te imadełka mają chorą cenę :(
Wg mnie to nie jest warte więcej niż 2$ w detalu, a koszt materiałów i robocizny może 0,75$. Jednak bardzo ułatwiają pracę i ... wszyscy płacą.

#19 Re: Sita BGA

przez Macpod 8 lipca 2011, 11:29
A sita, różnego rodzaju adaptery (np adaptery na układy bga do testowania, wykonanie to parę $, a kosztują po kilkaset)? Nie jest to rzecz "codzienna" to kosztuje. Jak coś spowszechnieje to tanieje:)

#20 Re: Sita BGA

przez opelr 8 lipca 2011, 13:50
To jest dobre, tez się szybko robi.

Obrazek

Re: Sita BGA

przez Google Adsense [BOT] 8 lipca 2011, 13:50
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).