• HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez swees 31 lipca 2012, 12:27
Witam. Trafił mi się komputer jak w tytule, podobno po przepięciu. Zima, na początku iskrzyło gniazdo - wymieniłem. Następnie strasznie grzał się U519 TPS51120, brak 3V/5V. Po zdjęciu KBC U21 grzanie U519 ustąpiło, pojawiły się 3V/5V. Gorący się zrobił LAN U523, został ściągnięty. Wstawiłem fabrycznie nowy KBC, brak SLP_S3#_3R, na n32 U519 bardzo niski opór, rzędu 1.2Ohm. Ze względu, że ten sygnał wychodzi z ICH U511, podstawiłem na pewno sprawny NH82801HBM tylko SLA5Q (fabrycznie był SLB9A, ale są zamienne). Pobór prądu 0.02A, brak reakcji na przycisk power. Sprawdziłem na dotyk temperaturę wszystkich elementów, które mają bezpośrednią styczność z SLP_S3#_3R, żaden nie jest podejrzany. Proszę o sugestie, którędy można byłoby pójść w diagnozie.

Pozdrawiam

Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2012, 12:27

#2 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez sheryph 31 lipca 2012, 14:22
Witam.
Mam właśnie taką płytę na stole, więc mogę podpowiedzieć, że rezystancja względem GND wynosi ok 150 kOhm.
Co do dalszej analizy sygnał SLP_S3#_3R biegnie jeszcze na 23 nogę TPS51124 (U11),
przez zworę R9568 na 1 nogę TPS51117 (U521),
7 noga U9,
Jeżeli to nie pomoże sprawdziłbym jeszcze u513 i u514 skoro piszesz, że grzał się u523.
Powodzenia

#3 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez swees 31 lipca 2012, 14:55
Podniosłem U513, opór względem GND na n32 U519 wzrósł na 4.4Ohm, napięcie rzędu 0.17V, a wydaje mi się że tutaj 2V to chyba minimum.

#4 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez sheryph 31 lipca 2012, 15:20
Napięcie powinno wynosić 3,3V.
Podstawiałeś U519?
Co z U514 i pozostałymi układami wymienionymi w poprzednim poście?
Też zostały sprawdzone?

#5 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez swees 31 lipca 2012, 15:23
Nie podstawiałem U519 tylko go ściągnąłem, zmierzyłem opór na pustym padzie (bez zmian) i wstawiłem ponownie. Treaz ściągam po kolei wszystkie związane z SLP_S3#_3R, Q52, Q54 bez zmian. Nie potrafię zlokalizować jedynie Q23...

#6 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R 

przez Usunięty Użytkownik 402 31 lipca 2012, 15:38
W przypadku trudności ze zlokalizowaniem zwarcia to można do przywartej gałęzi podać 1v z zasilacza serwisowego i wówczas ,,wymacać" problem.

#7 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez swees 31 lipca 2012, 15:51
Przepraszam, jeżeli strzelę gafę zadając takie pytanie, ale nie robiłem jeszcze próby z użyciem zasilacza serwisowego. "+" wlutowuję w linię, którą podejrzewam o zwarcie, a "-" zasilacza serwisowego wlutować w masę płyty? Mam wrażenie, że zwarcie może być po stronie +V3_LAN - przez R9638, które nie wiem gdzie jest ;)

#8 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez Usunięty Użytkownik 402 31 lipca 2012, 16:13
Masa w laptopie z założenia jest jedna, plus dajesz do przywartej linii.

Twoja teoria zatem jest słuszna.

#9 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez swees 2 sierpnia 2012, 15:29
Sprawa prawie w 100% rozwiązana. Po sugestii kolegów związanej z próbą zwarciową wyszło, że padły U519 TPS51120, U18 GMT G577, wcześniej znalazłem jeszcze wspomnianego wyżej U513 NC7SZ02, podmieniony KBC SMSC 1070, zwarcie w LAN intela U523 82562GT. Obecnie wstawiłem TPS'a i G577, więc nie mam tylko U513 i U523. Płyta wstaje, oczywiście tylko na matrycy (na zew. nie, ale to podobno tak jest), można już normalnie pracować na laptopie. Problemy zostały dwa:

1. muszę znaleźć i podstawić te dwa scalaki dla LAN'a
2. obojętne czy płyta ma wpiętą baterię (zarówno RTC jak i Li) czy nie - po podpięciu zasilania sama się włącza, od razu. Sprawdałem na dwu biosach F.0B i F.0D.

Plusy oczywiście dodam, tylko nie chcę jeszcze zamykać tematu, może koledzy spotkali się już z takim problemem?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

#10 Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez pietrekzad 2 sierpnia 2012, 16:38
Pamiętam, że miałem tą samą platformę też po przepięciu na LAN. Płyta także samoistnie startowała. Nie dam sobie głowy uciąć ale z tego co mi się wydaje to uszkodzony był jeszcze Q526.

Re: HP 6720s COMPAL DDD UMA - po przepięciu, brak SLP_S3#_3R

przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2012, 16:38