• WD800 - usmażony - podmiana elektroniki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 WD800 - usmażony - podmiana elektroniki

przez indicheq 23 lutego 2015, 19:32
Witam.
Problem z dyskiem WD800 ATA. Klient przyniósł dysk dosłownie usmażony, zarówno CPU na płycie jak sterownik silnika.
Miałem taki sam dysk na stanie, wszystko się zgadzało nawet rok i miesiąc, po za dniem produkcji.
Przelutowałem ROM, po tym zabiegu dysk startuje, głowica przesunie się nad talerz i słychać tylko pracę silnika, delikatne drganie głowicy co kilkanaście sekund i niestety nie jest wykrywany.
Nie mam pewności co do mojej elektroniki, wylutowałem z niej kostkę ROM jedynie bo była mi gdzieś kiedyś potrzebna.

Na moim dysku ta elektronika zachowuje się tak samo.

Proszę o pomoc, jeżeli coś się da z tym zrobić.

Re: WD800 - usmażony - podmiana elektroniki

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2015, 19:32

#2 Re: WD800 - usmażony - podmiana elektroniki

przez arvika 23 lutego 2015, 20:04
Podstaw w 100% sprawną PCB, a dopiero potem szukaj przyczyny.

Re: WD800 - usmażony - podmiana elektroniki

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2015, 20:04