• Wybór myjki ultradźwiękowej

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wybór myjki ultradźwiękowej

przez wtracz 18 stycznia 2022, 16:59
Witam,
1. Potrzebuję porady w zakupie myjki ultradźwiękowej. Głównie do mycia płyt głównych (laptopowych) od czasu do czasu mycie narzędzi w serwisie itp.
Wstępnie myślałem o takiej 10l, mniejszej chyba nie ma sensu bo nie zmieści się większość płyt.
xxxxxxxxxx

2. Czy można myć w takim koncentracie? Będzie on odpowiedni do usuwania topnika czy pozostałości po zalaniu?
xxxxxxxxxx

3. Czy np. po umyciu płyty można ponownie użyć płynu czy nadaje się on już do wyrzucenia? ew. czy można zlać po odstaniu z wierzchu a wyrzucić pozostałości z osadem po czyszczeniu?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam

Re: Wybór myjki ultradźwiękowej

przez Google Adsense [BOT] 18 stycznia 2022, 16:59

#2 Re: Wybór myjki ultradźwiękowej

przez scarman20 13 kwietnia 2022, 09:55
wtracz napisał(a):Wstępnie myślałem o takiej 10l, mniejszej chyba nie ma sensu bo nie zmieści się większość płyt.

Nie patrz na pojemność tylko na wymiary, ale obawiam się że 10L może być ciut przy mało do płyt głównych laptopów. Ja posiadam 15L model PS-60A i niektóre płyty mieszczą się na styk, a miałem nawet przypadek że z jednej strony musiała trochę wystawać. Fakt że przeważnie im nowsza konstrukcja laptopa tym mniejsza płyta ale czasem zapas się przydaje.

wtracz napisał(a):Czy np. po umyciu płyty można ponownie użyć płynu czy nadaje się on już do wyrzucenia? ew. czy można zlać po odstaniu z wierzchu a wyrzucić pozostałości z osadem po czyszczeniu?

Ja używam płynu na kilka myć, ważne jest żebyś nie wrzucał do niego płyty ubrudzonej w kurzu bo wiadomo, woda będzie zaraz czarna. Jeśli płyta jest mocno usyfiona to najpierw przemywam ją pod kranem, ewentualnie pędzelkiem lub szczoteczką ESD.

wtracz napisał(a):Czy można myć w takim koncentracie? Będzie on odpowiedni do usuwania topnika czy pozostałości po zalaniu?

Musisz popróbować, wszystko zależy od tego czym płyta była ubrudzona. Moim zdaniem do pozostałości po topnikach do zmywania lepiej nadaje się izopropanol, ale on znowu nie nadaje się do mycia po zalaniach colą albo jakimś sokiem (ipa nie rozpuszcza cukru).
Możesz najpierw umyć płytę w płynie w myjce a później w osobnym pojemniku zanurzyć ją w IPA, raz że pomoże to szybciej odparować płyny spod układów a dwa umyjesz od razu po topniku. Nie wiem czy są uniwersalne preparaty do mycia zarówno cukrów jak i topników.

Re: Wybór myjki ultradźwiękowej

przez Google Adsense [BOT] 13 kwietnia 2022, 09:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).