• Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

przez soks 9 września 2023, 00:01
Hej,
Przepraszam jeśli watek jest w złym dziale, ewentualnie jeśli wyda się "glupi".
Od razu zaznaczę, ze nie zajmuje się serwisem komercyjnie, tylko amatorsko/hobbystycznie staram się naprawić laptopy i oddaje/sprzedaje po kosztach dalej aby komuś służyły.

Mam na wyposażeniu z większych sprzętów:
Suguna 212
"Mikroskop" z kamera c-mount
Zasilacz 5A, KA3005D

Postanowiłem z czasem powiększyć wyposażenie o inne elementy. Teraz nadszedł ten czas. Mam pytanie, z waszego na pewno bogatego doświadczenia, co jest bardziej przydatne?

Programator typu SVOD - okrutnie drogi :(, obecnie mam CH341A
Skopometr, typu Owon HD242S?

A moze przy moim profilu to w zasadzie nic mi sie nie przyda:

Budżet - im niej tym lepiej, ale tak do ceny SVODA w Polsce, czyli 1600 max.

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2023, 00:01

#2 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

przez ctro 9 września 2023, 06:20
Napiszę sam, jako amator.

Svoda jak poczekasz i poszukasz to nawet za 900zł kupisz. Non stop go rozwijają i zrobisz tym znaczną część sprzętów. Ciągle dodają obsługę nowych układów KBC itd.
Ja kupiłem TL866 i mimo rozwoju brakuje ogromnej ilości układów. Jak pokombinujesz, to prawdopodobnie je ogarniesz, ale sporo czasu się na to traci (chyba, że lubisz się uczyć pinoutu i ryzykować, że coś nie pyknie).
Sporo awarii siedzi w EC i chyba największy będziesz miał pożytek ze Svoda.
W Ch341 będziesz miał problemy z niektorymi ukladami. Z 1.8V kombinacje i dostawki..

Oscyloskop rzadziej się przydaje i też musisz potrafić sobie odpowiedzieć, czy np. ciąg siedmiu zer i jedynek (stan niski i wysoki) dla danego układu jest OK na danej nodze.
Tu już trzeba mieć duże doświadczenie.

#3 Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

przez soks 9 września 2023, 10:43
Dziękuję za merytoryczny komentarz :) W Polsce SVODa widzę tylko na kocham-basie, a ze strony svod-project tez wcale dużo taniej nie jest :/

Mówiąc o 900zl, masz na myśli używane programatory ver 3?

Re: Wyposażenie amatorskiego "warsztatu"

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2023, 11:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).