• Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez insert 7 października 2015, 00:36
Witam!
Planuje kupić nowy sprzęt do serwisu i proszę o poradę co wybrać.
Oscyloskop 100 Mhz:
SIGLENT SDS1102CML, HANTEK DSO5102P czy GRATTEN 1102CAL (na ten zakup mogę przeznaczyć ok. 1350,- brutto)
Mulitimetr czyfrowy:
Brymen BM867S czy coś innego? (tu mogę przeznaczyć o.k 700,- brutto)
Chwytak podciśnieniowy:
Quick 381ESD czy inny?

Będę wdzięczny za wasze opinie i sugestie.

Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez Google Adsense [BOT] 7 października 2015, 00:36

#2 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez insert 10 października 2015, 09:06
Albo zapytam inaczej:
Jaki oscyloskop do serwisu mogli by koledzy i koleżanki polecić do kwoty o.k 1350,- brutto.
Jaki multimetr wybrać do kwoty 500,- brutto (max. 700,-)
Czy warto kupić chwytak podciśnieniowy Quick czy lepiej kupić tańszy np. AOYUE 932.
Bardzo proszę o poradę.

#3 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez dominik555 10 października 2015, 09:19
Ja kupiłem jakiś czas temu oscyloskop RIGOL DS1052E i multimetr SANWA PC5000a w promocji w NDN. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Oscyloskop zaspokaja moje potrzeby, zawsze go mogę przerobić na 100Mhz. Multimetr chyba nie do zajechania. Ile razy lądował na podłogę i inne grunty :D. Jest szybki i dokładny, nie zamieniłbym go chyba na żadnego innego, choć nie korzystałem z takich marek jak FLUKE czy BRYMEN. Z minusów to brak pomiaru temperatury i brak podświetlanego wyświetlacza. Z chwytaka Quick nie korzystałem, ale mam AOYUE 932 i też wystarcza.

#4 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez insert 10 października 2015, 09:40
Ja się zastanawiam nad takim multimetrem:
http://www.tme.eu/pl/details/bm867/mult ... en/bm867s/
Zastanawiam się tylko czy wydać tyle czy wystarczy tańszy.
Na portalu aukcyjnym znalazłem FLUKE-113 albo FLUKE 15B w przedziale 400-499 PLN
Z tym, że ma mniejsze zakresy pojemności i jest mniej dokładny.
Przez parę lat prywatnie używałem multimetru za 20 PLN i dawało radę, w pracy używałem UNI-T UT50B.

#5 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez insert 12 października 2015, 22:27
Wybór padnie prawdopodobnie na BRYMEN BM811S.
Ktoś używa takiego?

#6 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez morph 13 października 2015, 07:55
Osobiście używam bezproblemowo Brymen'a BM817 od 15 lat, polecam. Jedynie do dokupienia końcówki pomiarowe lub wymiana przewodów pomiarowych na bardziej precyzyjne, ale to raczej w większości multimetrów.
Co do chwytaka podciśnieniowego, to również używam Quick'a. Od 4 lat spisuje się również bezproblemowo, wygodny uchwyt, wystarczające podciśnienie do podniesienia i utrzymania każdego układu z jakim miałem do czynienia.

#7 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez insert 13 października 2015, 22:35
Jakie przewody kolega poleca?
A w sprawie oscyloskopu co by kolega doradził?

#8 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez morph 14 października 2015, 08:50
Używam końcówek Hirschmann'a ale te już się kończą, sam stoję przed poszukiwaniem czegoś nowego.
Co do oscyloskopu niestety nie pomogę, używam analogowego.

#9 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez djkarol 14 października 2015, 09:24
Weź Rigola, te 50 Mhz starczy, jak kupowałem swojego dostałem 3 lata gwarancji, to oraz marka firmy przeważyło nad jego zakupem.

#10 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez adeq4 20 października 2015, 09:54
Z oscyloskopu mogę polecić Owona SDS6062. W styczniu kosztował mnie 1299 brutto. Teraz nie widzę go w takiej cenie, ale jest w zestawie z multimetrem. Nie wiem jak ten multimetr stoi w porównaniu z Brymenem, ale może da się dogadać ze sprzedającym.

#11 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.

przez franekx6 21 października 2015, 16:18
Również zastanawiam się nad zakupem oscyloskopu. Zawsze były chęci na Rigol DS1052E ale nie tak dawno pojawił się DS1054Z i mi trochę namącił wodę :/

#12 Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.  [ROZWIĄZANY]

przez insert 3 grudnia 2015, 13:36
Wybór padł na RIGOL DS1054Z

Re: Wyposażenie warsztatu - zakup nowego sprzętu.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2015, 13:36