• Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

przez ctro 10 grudnia 2023, 20:44
Cześć,

Generalnie pomagam kumplowi, ktoremu przestała działać konsola świeżo po zakupie, a sprzedający olał temat.

Model Xbox 360 Corona
X865011-001 rev A1

Konsola nie dawała dźwięku po wciśnięciu włącznika.
Wstępna diagnostyka wykazala uszkodzenie U5A1, z przebiciem linii VIN 5V na L5A1. Czyli niestety 5V poszlo na linię 3,3V

Wstawiłem zamiennik z tego wątku:
xbox-360-slim-trinity-corona-modyfikacja-zasilania-u5a1-u5b1-u5a1-u5a2-adrlxx-t56100.html?hilit=Xbox%20360

Teraz mam prawidłowe napięcia
L5A1 3.3V
L5B2 1.2V
L5B1 5V

Konsola reaguje na włącznik, daje sygnał dźwiękowy. Na zasilaczu na sekundę wskakuje zielona dioda, jednak konsolę odcina i dioda zmienia kolor na pomarańczowy.

Tu raczej 5V poszło na mostek i bez jego wymiany nic więcej nie zrobię?

Na termowizji przy wielokrotnym, szybkim klikaniu włącznikiem ciepłe robią się tylko przetwornice 3,3V, 1.2V oraz tranzystor Q6A3 (BCP51) - okolice 45C. Szukałem na podmianę, ale mam same N-ki w tym rozmiarze.

W jaki sposób prawidłowo podać 5V i 12V z zasilacza serwisowego, ponieważ czytałem, że sporo osób popalilo właśnie ten Q6A3 podczas takiej próby.
Może coś innego zaczęłoby się grzać i wykluczylbym, czy zasilacz od Xbox nie jest uszkodzony.

Pozdrawiam

Re: Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

przez Google Adsense [BOT] 10 grudnia 2023, 20:44

#2 Re: Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

przez matic 10 grudnia 2023, 21:29
ctro napisał(a):Może coś innego zaczęłoby się grzać i wykluczylbym, czy zasilacz od Xbox nie jest uszkodzony.
Hello!
You can test the power supply:
When you plug the power supply to the mains socket, the yellow LED should light up and there should be 5V on the "+5VSB" pin.
Then bridge the "PS_ON" pin to "+5VSB" and the yellow LED should turn green and 12V should appear on the "+12V" pins.
Obrazek

#3 Re: Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

przez ctro 11 grudnia 2023, 18:50
Dzięki za poradę. Jest stabilne 12,25V, jednak nie sprawdzałem pod obciążeniem, czy daje radę prądowo.
Zamówiłem kilka Q6A3 przy okazji innego zamowienia, bo były za grosze.

#4 Re: Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

przez ctro 10 stycznia 2024, 20:20
Naprawa odpuszczona. Raczej mostek zakończył żywot po otrzymaniu 5V zamiast 3.3V

Re: Xbox 360 Corona - nie włącza się, słychać tylko beep

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2024, 20:20