• Zasilacz 083N401 do drukarki

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Zasilacz 083N401 do drukarki

przez ojciec26 10 czerwca 2014, 19:19
Dostałem na serwis zasilacz do drukarki przemysłowej, ale niestety już ruszany przez klienta. Pierwotnie uszkodzony był bezpiecznik 3A/250V na wejściu zasilacza i "połowicznie" tyrystor. Klient wstawił nowy bezpiecznik, ale nie sprawdził tyrystora, który jest umiejscowiony tak jak bezpiecznik, ale na drugiej ścieżce zasilania 230V. Drukarka podobno działała, ale tyrystor iskrzył, a w chwili jak do mnie trafił z tyrystora za wiele już nie zostało i nie mogę odczytać z niego oznaczeń.
Obrazek
Płyta zasilacza, z której klient wyciął to, co zostało z tyrystora wygląda następująco:
Obrazek
Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce, w którym znajdował się tyrystor.
Jedyny pomiar, jaki dał się na nim wykonać to rezystancja przy 25°C wynosi 3,3kOhm.
Tutaj pytanie do Kolegów, jaki tyrystor w jego miejsce wstawić? Może ktoś dysponuje kawałkiem schematu?

Re: Zasilacz 083N401 do drukarki

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2014, 19:19

#2 Re: Zasilacz 083N401 do drukarki

przez WIOLAD 10 czerwca 2014, 21:01
Możesz zastosować termistor z zasilacza komputerowego.

#3 Re: Zasilacz 083N401 do drukarki

przez ojciec26 10 czerwca 2014, 22:50
Tak, oczywiście miałem na myśli termistor.

Montując termistor z zasilacza PC na co powinienem zwrócić uwagę? Przeszukałem już wcześniej zasilacze jakie miałem pod ręką, ale identycznego nie znalazłem...

Re: Zasilacz 083N401 do drukarki

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2014, 22:50
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).