• Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

przez cmilak34 23 sierpnia 2022, 13:39
Witam.

Posiadam zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E, który był zastosowany do przełącznika OmniSwitch 6850.

Switch nie był włączony przez dłuższy okres. Po włączeniu prawie natychmiast się wyłączył.

Zasilacz nie wykazuje żadnych oznak życia. Nie świeci żadna dioda.

Optycznie nie znalazłem żadnych napuchniętych kondensatorów.

Bezpiecznik był spalony. Mostek wydawał się sprawny, więc sprawdziłem tranzystory 20N60C3 (czerwone kropki). Wszystkie były zwarte.
Obrazek

Po wylutowaniu okazało się, że jeden z 4 tranzystorów był uszkodzony (zielona kropka):
Obrazek
Obrazek

Po wymianie tranzystora, zwarcie po stronie uszkodzonego tranzystora zastało wyeliminowane, lecz niestety po drugiej stronie dalej występuje (żółte okręgi - wciąż zwarte tranzystory). Zwarte są również wszystkie okoliczne diody czy te 3 duże kondensatory pomiędzy tranzystorami.
Obrazek
Następnie wylutowałem układ TOP244PN (Układ scalony przełącznika AC/DC Off-Line):
Obrazek
Obrazek
Układ jednak wydaje się sprawny, a zwarcie dalej występuje.

Jakieś pomysły?

Re: Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 23 sierpnia 2022, 13:39

#2 Re: Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

przez mayss 23 sierpnia 2022, 21:36
Owszem :) .Przeprowadź próbę zwarciową w danej gałęzi. Podlej elementy na płycie PCB izopropanolem i zlokalizuj gdzie się gotuje i niemalże natychmiast odparowywuje IPA.

#3 Re: Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

przez cmilak34 24 sierpnia 2022, 10:06
Myślałem o próbie zwarciowej, ale szczarze powiedziawszy nie do końca wiem, w którym miejscu się wpiąć na płycie.

#4 Re: Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

przez matic 27 sierpnia 2022, 17:16
- Measure the resistance between pin "+" and pin "-" of bridge rectifier.
- Measure the resistance on one of the big electrolytic capacitors 100µF/450V.

Re: Zasilacz Alcatel Lucent PS-360W-AC-E - brak reakcji

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2022, 17:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).