• Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez tomi 30 sierpnia 2011, 17:23
Witam, niedawno stałem się posiadaczem wyżej wymienionego zasilacza, lecz trochę się zdziwiłem, gdyż wentylatory pracują na maxa od pierwszego przyciśnięcia power. Kolega ma 305D-II i wentylatory się uruchamiają dopiero po nagrzaniu się zasilacza, więc praca jest cicha i przyjemna. Dzwoniłem do serwisu, lecz w serwisie krótko i na temat "tak ma być". Nie za bardzo wierzę w to co usłyszałem, moim zdaniem na pewno da się coś z tym zrobić. Szukałem schematu, lecz nie znalazłem. Może koledzy mają taki zasilacz i się podzielą swoją wiedzą, jak taki zasilacz chociaż trochę uciszyć.
Bardzo proszę o pomoc, gdyż chyba niedługo pójdę do laryngologa. Pozdrowienia dla ciężko pracujących.

Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez Google Adsense [BOT] 30 sierpnia 2011, 17:23

#2 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez DjDave 30 sierpnia 2011, 21:07
Ja wyprowadziłem tranzystory na zewnętrzny radiator i teraz mam pasywnie. Cisza aż miło.
Jak nie zapomnę to jutro wstawię zdjęcie.

-- środa, 31 sierpnia 2011, 15:12 --

Trochę nieestetycznie bo robione na szybkiego.

Obrazek

Obrazek

#3 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez tomi 31 sierpnia 2011, 16:21
Wielkie dzięki na pewno skorzystam z Twej pomocy, pozdrowienia ślę :)

#4 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny 

przez Maciek279 31 sierpnia 2011, 17:25
tomi ja właśnie buduję dla siebie nowy zasilacz, bo te tanie chińskie są kiepskiej jakości i mi nie wystarczają.
Mój będzie 0-30v i planuję 0-5, a może nawet 7 amperów. Właśnie zamówiłem radiator do niego pod 2x TO-3, jak przyjdzie i go zobaczę jak dokładnie wygląda, to mogę ci podesłać linka do aukcji, jego wymiary to 38x72x150 mm, kupiłem go za 17zł w tym już wysyłka.
Na tylnej ścianie powinien się ładnie mieścić w tym zasilaczu.

#5 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez tomi 31 sierpnia 2011, 21:14
Z przyjemnością popatrzę na ten radiator.

#6 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez Maciek279 31 sierpnia 2011, 21:19
tomi niestety w regulaminie jest info, że zabronione jest umieszczanie linków do aukcji, więc linka dostaniesz na pw.
Gdyby ktoś potrzebował takiego radiatora niech odezwie się na pw o link. Chyba że ktoś pozwoli mi na umieszczenie linku, wtedy wstawię w poście.

#7 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez marioj77 2 września 2011, 17:56
Ja myślałem o zmianie wentylatora na jakiś silent ale niestety 2 lata gwarancji :(
Przypadkiem przetestowałem, że oryginalny wentylator jest bardzo słabiutki, cieniutki drucik dostał się w skrzydełka i wentylator nie wystartował.

#8 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez DjDave 2 września 2011, 22:06
marioj77 napisał(a):Ja myślałem o zmianie wentylatora na jakiś silent ale niestety 2 lata gwarancji
Przypadkiem przetestowałem, że oryginalny wentylator jest bardzo słabiutki, cieniutki drucik dostał się w skrzydełka i wentylator nie wystartował.

Ze zmianą wentylatora może być mały problem, chyba że zastosujesz np. jakiś stabilizator bo org. wiatrak jest na 24V.

#9 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez tomi 16 września 2011, 09:52
Witam, po dłuższej przerwie poszukiwań, przemyśleń nad idealnym rozwiązaniem tego problemu, czyli głośnego 3010D-II, znalazłem sposób a mianowicie:
1. Wymiana wentylatorów na ciche do 2000 obrotów i 20dBA.
2. Zainstalowanie termostatu bimetalicznego na obecny radiator, który by załączał wentylatory gdy temperatura osiągnie żądaną wartość czyli w moim przypadku będzie to 55℃, takie termostaty są dostępne na ebay nr. aukcji:150409631985.
3. Zamontowanie dodatkowych radiatorów na każdy z czterech tranzystorów mam takie na oku, ebay nr. aukcji:200626911832.
Na razie czekam na wentylatory i termostaty gdy to wszystko dostanę i zamontuję wrzucę zdjęcia dla zobrazowania mej pracy. Potrwa to około 2 tygodni, (przesyłki z chin)
Jeśli nr. aukcji zostaną usunięte to proszę na priv. chętnie się podzielę tymi informacjami.

Miłego dnia wszystkim.

#10 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny 

przez DjDave 16 września 2011, 12:07
Tam siedzą poczciwe 2N3055 które bez problemu pracują przy ponad 100° więc spokojnie możesz podnieść temp. załączania wentylatora.

#11 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez tomi 19 września 2011, 18:09
DjDave napisał(a):Tam siedzą poczciwe 2N3055 które bez problemu pracują przy ponad 100° więc spokojnie możesz podnieść temp. załączania wentylatora.

Dzięki DjDave :)

#12 Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez tomi 24 września 2011, 00:28
Witam, zgodnie z obietnicą wrzucam zdjęcia. Niestety zamówione wentylatory dostałem ale na 12V, więc postanowiłem coś zrobić z tym. Po dłuższym przemyśleniu tematu wygrzebałem potencjometr do zmniejszania obrotów wentylatora CPU, na wejściu jest 25V lecz na wyjściu już tylko 13V więc strzał w dziesiątkę. Zamontowałem tylko większy radiator na ten potencjometr, gdyż tranzystor trochę się grzał. Nie muszę się obawiać że wentylator ulegnie spaleniu. Ku mojemu zdziwieniu otwory na termostat bimetaliczny są już w tym radiatorze nawet nagwintowane więc należy go tylko przykręcić. Nie wiem dlaczego fabrycznie nie zostały tam zamocowane. Działanie chyba jest w normie. Po podłączeniu sprawnego laptopa pobór prądu wynosi 2.9A zasilacz zachowuje się cichutko po około 2.5 minutach temperatura na tranzystorach osiąga około 55-57 stopni Celsjusza wentylator zaczyna cichutko pracować. Na razie jest to w fazie testów jak będzie zobaczę. Tematu nie zamykam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Zasilacz Powerlab 3010D-II głośny

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2011, 00:28