• Zerowanie dysku SSD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Zerowanie dysku SSD

przez igore 7 maja 2011, 10:07
Witam

Mam acerka one zg5 (AOA150) w którym siedzi niestety dysk 8GB SSD. Jak zawsze udawało mi się zainstalować na nim XP sposobem z Multiboot (bootowalny pendrive) to teraz niestety cała instalacja wiesza się podczas kopiowania plików w instalatorze XP. Instalacja zazwyczaj staje na 6% przy kopiowaniu pliku driver.cab - wiem, że to dość spory plik, ale czekałem ponad godzine i stoi nadal w tym samym miejscu.

Tak sobie myślę, że może dysk SSD "nałapał" jakiegoś syfu i przy próbie zapisu się wiesza. Więc chciałbym sformatować ten dysk, ale z tego co czytam to jest problem ze skutecznym zerowaniem dysków typu SSD

Czy koledzy mogli by mi coś podpowiedzieć? Może jest jakaś metoda - program?

Re: Zerowanie dysku SSD

przez Google Adsense [BOT] 7 maja 2011, 10:07

#2 Re: Zerowanie dysku SSD

przez Macpod 7 maja 2011, 10:17
Jeśli instalujesz z płyty to radzę ją przeczyścić, albo spróbować na innej. A dysk można spróbować wyzerować za pomocą Victoria HDD.

#3 Re: Zerowanie dysku SSD

przez igore 7 maja 2011, 10:52
Instaluje tak jak wspomniałem z bootowalnego pendrive'a. Uszkodzenie instalki wykluczam, robiłem na kilku różnych pendriveach instalke i za każdym razem ten sam błąd przy 6%.

Chciałem przeskanować programem HDDscan 3.3, uzyłem opcji Erase i niestety program zawiesił się zaraz przy samym starcie skanowania. Wychodzi na to iż dysk SSD już się zużył?

#4 Re: Zerowanie dysku SSD

przez Macpod 7 maja 2011, 10:59
Przepraszam, nie doczytałem. Sprawdź jeszcze jak mówiłem Victoria HDD, moim zdaniem najlepszy program do takiej zabawy pod Windowsa. Jest tam opcja erase i widać dokładnie opóźnienia przy odczycie, jak przy zapisie(erase). SSD jeszcze niedawno miały dość ograniczoną liczbę zapisów, więc też całkiem możliwe, że już jego czas się skończył, jednak dysk powinien te sektory wtedy wyłączać z użytku. Możesz jeszcze spróbować opcji remap (relokowanie sektorów), jednak jak już się dysk zaczął sypać to raczej jest to chwilowe rozwiązanie.

Re: Zerowanie dysku SSD

przez Google Adsense [BOT] 7 maja 2011, 10:59