• Znikające grafiki w laptopach.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Znikające grafiki w laptopach.

przez Usunięty Użytkownik 402 17 lipca 2018, 13:06
Przykładowy pacjent to Lenovo Y50-70. Objaw: grafika GTX960 niewidoczna w systemie.
Przykładowy pacjent to Clevo W230SS. Objaw:grafika GTX960 niewidoczna w systemie.
Czynności sprawdzające: Nowy system i sterowniki, wgrany najnowszy bios z pod systemu.
Zasilanie obecne, nie znaleziono upalonych rezystorów w torze zasilania układu. Układ wstępnie wygrzany do testu.
Nie chcę w ciemno wymieniać układu więc pytam czy ktoś walczył już z podobnym problemem i skutecznie go zwalczył?

Nie wiem czy ten układ nie jest podatny na podgrzewanie, czy też np jest jakiś problem ze sterowaniem zasilaniem tego układu.

Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez Google Adsense [BOT] 17 lipca 2018, 13:06

#2 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez mayss 17 lipca 2018, 16:19
U mnie na stole Acer VN7-792G grafika N16P-GX-A2 (GTX960M). Wyłącza się w losowych momentach ale tylko raz udało się postawić system, podejrzany układ graficzny. Płyta wstawała sporadycznie z obrazem. Po reballingu płyta wstaje teraz w ogóle bez obrazu. Napięcia prawidłowe na cewkach. Zamówiony nowy układ za granicą. Na razie tyle z mojej strony na temat GTX960M więc czekam na układ i reakcję płyty po wlutowaniu.

#3 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez pawel80 17 lipca 2018, 17:06
Adam zauważ, że za przełączanie grafiki odpowiedzialny jest CPU i PCH bynajmniej w Lenovo (LA-B111P), ja bym tam obstawia winę, bardziej po stronie procesora.
Tak patrząc na PDF CPU,oraz LA-B111P istotnym sygnałem może jest +VCOMP_OUT. Tak tylko strzelam, mało naprawiam ostatnio laptopów ze stajni Windows. :mrgreen:

#4 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez Usunięty Użytkownik 402 17 lipca 2018, 20:44
Most dość konkretnie się nagrzewa, a nie ma on chłodzenia. Tak się zastanawiam właśnie czy od niego nie zacząć. W tym VN7 też ci się ostro most grzeje?

#5 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez mayss 18 lipca 2018, 08:28
U mnie w Acerze jest most Intel GLHM170 SR2C4 ale on się nie grzeje. Po prostu pobór prądu wynosi ponad 1.4A startują wentylatory i po dłuższej chwili wchodzą na full obroty. Chłodzenie i rurki heatpipe zimne. Można wyłączyć z guzika. Bios jest ok ponieważ przed reballingiem wstawał z obrazem.

Układ dotarł i jest już wlutowany (N16P-GX-A2) drugi i zachowanie podobne. Po kilku godzinach udało mi się zlokalizować przyczynę wyłączania także płyta działa i grafika jest widoczna w systemie oraz przetestowana. Poprzedni wylutowany układ jest również sprawny i widoczny. :)

#6 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez mariodemarco 26 lipca 2018, 14:34
Witam Mam tą sama płytę w serwisie LA-B111P. Kiedy włączona jest grafikia dedykowana N16P-GX-A2 notebook się zawiesza. Sprawdzone na różnych sterownikach. Przy wyłączone notebook chodzi prawidłowo. Po reballing brak obrazu. Przy odłączeniu zasilania grafiki (podniesione 3 dławiki) obraz jest na zintegrowanej. Wychodzi że te układy są bardzo podatne na przegrzewanie.

Czy ktoś montował nowy układ N16P-GX-A2 na tej płycie ?

#7 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez Usunięty Użytkownik 402 26 lipca 2018, 21:19
Wstawiałem nową i nowe v-ramy, efekt tego był taki że w pewnych sytuacjach sypała artefaktami.
Odpuściłem tam temat i wyłączyłem ją. Tam pod V- ramami jest klej który spowodował że wystrzeliła cyna przy wymianie układu. Musiałem wszystkie kostki zdejmować.

#8 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez mayss 31 lipca 2018, 10:35
mayss napisał(a):U mnie w Acerze jest most Intel GLHM170 SR2C4 ale on się nie grzeje. Po prostu pobór prądu wynosi ponad 1.4A startują wentylatory i po dłuższej chwili wchodzą na full obroty. Chłodzenie i rurki heatpipe zimne. Można wyłączyć z guzika. Bios jest ok ponieważ przed reballingiem wstawał z obrazem.

Układ dotarł i jest już wlutowany (N16P-GX-A2) drugi i zachowanie podobne. Po kilku godzinach udało mi się zlokalizować przyczynę wyłączania także płyta działa i grafika jest widoczna w systemie oraz przetestowana. Poprzedni wylutowany układ jest również sprawny i widoczny. :)
Przyczyna leżała gdzieś indziej i nie była to winna grafiki w moim przypadku. U mnie w Acerze chodziło o zasilanie pamięci ram.

#9 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez Usunięty Użytkownik 402 31 lipca 2018, 11:45
mayss napisał(a):U mnie w Acerze jest most Intel GLHM170 SR2C4 ale on się nie grzeje. Po prostu pobór prądu wynosi ponad 1.4A startują wentylatory i po dłuższej chwili wchodzą na full obroty. Chłodzenie i rurki heatpipe zimne. Można wyłączyć z guzika. Bios jest ok ponieważ przed reballingiem wstawał z obrazem.

Zdradzisz tajemnicę czy raczej do grobu zabierzesz? Mam zamiar most wyrywać.

#10 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez mayss 31 lipca 2018, 12:33
Jeśli to ważne to oczywiście że odpowiem. To było rozwiązanie mojego problemu akurat w Acer VN7-792G-7785 płyta Newgate i co do tematu "znikających grafik" w systemie kiedy ten działa nie ma wiele wspólnego. U mnie płyta wyłączała się sporadycznie i działało zabezpieczenie przeciwprądowe na zasilaczu serwisowym ale tylko wtedy kiedy była podłączona bateria główna. Na samym zasilaczu pykała tylko któraś z przetwornic ale na słuch nie dało się wykryć która. W momencie kiedy udało się wystartować płytę pomierzyłem szybko napięcia i na cewce zasilającej pamięć ram czasami zaniżone było napięcie. Uszkodzony okazał się podwójny mosfet FDMS3600S który czasami miał przebicie. Został zastąpiony nowym i wszystko wróciło do normy i działa prawidłowo teraz. Powtarzam że obydwa układy graficzne są sprawne i widoczne w systemie (specjalnie lutowałem jeszcze raz stary układ grafiki żeby sprawdzić) więc usterka leżała w zasilaniu przetwornicy pamięci ram DDR4.

#11 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez michalmwp 6 września 2018, 22:54
Czy może coś się wyjaśniło w temacie?
Mam dwie płyty LA-B111P z problemami z grafiką GTX960. W jednej bez ruszania grafiki wymiana PCH rozwiązała problem ale w drugiej mimo nowego kompletu PCH/GPU nadal brak jakiejkolwiek poprawy.

#12 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez Usunięty Użytkownik 402 8 września 2018, 00:53
Niestety temat z mojej strony został porzucony. Nie zamykam wątku, jak się trafi kolejna sztuka to opiszę co w niej odkryłem.

#13 Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez michalmwp 11 września 2018, 22:33
michalmwp napisał(a):W jednej bez ruszania grafiki wymiana PCH rozwiązała problem

Drążąc temat wstawiłem z powrotem oryginalny PCH i płyta zachowywała się normalnie więc to raczej zły trop. Teraz nie mam już na czym testować ale jak wpadnie mi w ręce taki laptop to wrócę do sprawy.

Re: Znikające grafiki w laptopach.

przez Google Adsense [BOT] 11 września 2018, 22:33